Cena zlata se vyšplhala nejvýše od roku 2012

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Cena zlata se včera vyšplhala na zhruba 1747 dolarů (téměř 43 000 korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Dostala se tak na nejvyšší úroveň od roku 2012. Investoři nákupem zlata reagují na obavy z hospodářských dopadů koronaviru a na opatření centrálních bank na podporu ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Zlato během včerejšího obchodování zdražilo až o téměř dvě procenta, později však o část zisků přišlo. Krátce před 19:00 SELČ vykazovala jeho cena nárůst o zhruba 0,9 procenta na 1731 dolarů za troyskou unci.

Zlato je považováno za bezpečnou investici v období politické či ekonomické nejistoty. Často také těží ze stimulačních opatření centrálních bank, protože ho investoři nakupují jako pojistku proti inflaci. Nízké úrokové sazby navíc zmenšují nevýhodu zlata oproti investicím přinášejícím úroky, jako jsou například dluhopisy.

"Ekonomické vyhlídky vypadají dost hrozivě," uvedl analytik Bob Haberkorn ze společnosti RJO Futures. "Americká centrální banka minulý týden vytvořila dva biliony dolarů a další centrální banky po celém světě dělají to samé. Úrokové sazby se nacházejí na nule, nebo v její blízkosti," dodal. To vše podle něj vytváří příznivé podmínky k tomu, aby cena zlata překročila 2000 dolarů za troyskou unci.

Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes předpověděl, že světová ekonomika letos kvůli koronaviru klesne o tři procenta. Globální hospodářství tak podle fondu míří do nejhlubší recese od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.