Oslabila už koruna dostatečně?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Investiční rady pro rok 2021
Mladí Němci se v koronakrizi baví on-line investicemi, ilustrační foto
Mladí Němci se v koronakrizi baví on-line investicemi, ilustrační foto
Vývoj měnového páru EUR/CZK
Vývoj spreadu výnosu mezi českými a německými 10letými vládními dluhopisy
8
Fotogalerie

Velkou roli hrají v letošním roce výnosy amerických vládních dluhopisů. Jejich růst nyní ovlivňuje snad téměř všechna obchodovatelná aktiva od zlata, přes měnové páry, akcie až samozřejmě po samotné dluhopisy. A ani měnový pár EUR/CZK, který zdánlivě s dolarem a jeho úrokovými sazbami nemá nic společného, nebyl této vlny ušetřen.

Při růstu výnosů amerických dluhopisů totiž investoři standardně směřují kapitál do USA díky jeho atraktivitě a naopak se zbavují rizikovějších aktiv, mezi něž se řadí i česká koruna. Euro tento odliv kapitálu dokáže ustát mnohem lépe a výsledkem je slábnutí koruny, která za poslední měsíc ztratila vůči euru 60 haléřů.

Vývoj výnosu amerického 10letého vládního dluhopisu

Vývoj výnosu amerického 10letého vládního dluhopisuVývoj výnosu amerického 10letého vládního dluhopisu | Ondřej Hartman

Z fundamentálního pohledu má ale česká koruna pevnou půdu pod nohama. Na rozdíl od loňského jara se nezastavil průmysl a naše země nyní produkuje nejvyšší přebytek obchodní bilance v historii, což je pro sílu měny velice důležité. Příliv eur do naší ekonomiky je enormní a tato eura budou z velké části vyměněna za koruna, zvlášť při dnešním výhodnějším kurzu. Navíc Česká národní banka (ČNB) hovoří o zvyšování úrokových sazeb, k čemuž ji právě slabá koruna ponoukne spíše dříve než později.

Vývoj české obchodní bilance (v mil. CZK měsíčně)

Vývoj české obchodní bilanceVývoj české obchodní bilance | Ondřej Hartman

Ve středoevropském regionu je pro tradery short EUR/CZK určitě bezpečnější než u měnových párů EUR/PLN a EUR/HUF. V Polsku a Maďarsku totiž místní centrální banky nadále drží holubičí rétoriku a v oslabování jejich měn nevidí i přes zvýšenou inflaci velký problém.

Vývoj spreadu výnosu mezi českými a německými 10letými vládními dluhopisy (v bps)

Vývoj spreadu výnosu mezi českými a německými 10letými vládními dluhopisyVývoj spreadu výnosu mezi českými a německými 10letými vládními dluhopisy | Ondřej Hartman

Atraktivitu koruny vůči euru musejí vidět i dluhopisoví investoři. České dluhopisy nabízejí oproti těm německým rekordně vysokou prémii (viz graf) přesahující 2,00 procenta p.a. O zvýšení rizikové prémie z mého pohledu nejde, výnos českých dluhopisů spíše odráží vyšší růstový, úrokový i inflační potenciál, podobně jako v USA. Depozitní sazba Evropské centrální banky (ECB) se naopak z aktuálních -0,50 procenta nedostane výše ještě několik let, a proto jsou německé dlouhodobé výnosy stále v mínusu.

Vývoj měnového páru EUR/CZK (denní graf – D1)

Vývoj měnového páru EUR/CZKVývoj měnového páru EUR/CZK | Ondřej Hartman

Autoři jsou z analytického týmu FXstreet.cz