Benzin i nafta v Česku zlevňují shodně o šest haléřů

benzin

benzin Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden mírně zlevnily. Průměrná cena benzinu klesla od minulé středy o šest haléřů na 32,32 koruny za litr. Rovněž o šest haléřů zlevnila nafta, a to na 32,03 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje. Od začátku roku přitom ceny pohonných hmot v Česku rostly.

Analytik ČSOB Dominik Rusinko uvedl, že na českých čerpacích stanicích prozatím končí období zdražování pohonných hmot, které v prvních dvou týdnech letošního roku vyplývalo z nárůstu ceny ropy na světových trzích v souvislosti s eskalací napětí na Blízkém východě.

"Poté, co však opadla bezprostřední rizika narušení fyzických dodávek z regionu, se cena severomořské ropy Brent stabilizovala okolo úrovně 65 dolarů za barel, a během středečního obchodování dokonce začala výrazně klesat až do blízkosti 62 dolarů za barel, nejníže od počátku prosince 2019," řekl Rusinko.

"V nejbližším týdnu předpokládáme mírný pokles cen benzinu a nafty," potvrdil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Také podle něj je důvodem zejména pokles cen ropy Brent. "Velkoobchodní ceny postupně klesají i podle petrochemické společnosti Unipetrol," dodal.

Podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky bude k nižším cenám pohonných hmot v Česku v následujícím období přispívat i silnější kurz koruny zlevňující dovážené suroviny. V posledním týdnu česká měna vylepšovala svá sedmiletá maxima k euru. Pomáhaly jí spekulace o možném zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou i zájem investorů o rizikovější aktiva. Koruna posilovala také proti dolaru. V dolarech se pohonné hmoty obchodují na komoditní burze v Rotterdamu. Čím je koruna vůči americké měně silnější, tím levnější mohou být benzin a nafta u čerpacích stanic v Česku.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček míní, že čeští pumpaři se však ke zlevňování odhodlávají pomalu a jen na místech, kde je vysoká konkurence čerpacích stanic. "Ke snižování cen by mělo docházet především u benzinu, který je letos v průměru dražší než nafta. Před rokem byla situace obrácená. Tehdy byla v Evropě tužší zima, což vedlo ke zvýšené poptávce po topné naftě. Výsledkem byl růst ceny motorové nafty nad úroveň ceny benzinu. Letos je však zima mírnější a tento efekt zatím nenastal," dodal.

Nedražší benzin i naftu kupují řidiči na Vysočině, kde průměr ovlivňují vyšší ceny pohonných hmot u pump na dálnici D1. Průměrná cena nejrozšířenějšího Naturalu 95 na Vysočině je 32,91 koruny za litr a stejné množství dieselu vyjde na 32,65 koruny.

Druhým nejdražším regionem je Praha. Průměrná cena benzinu v hlavním městě je 32,83 koruny a nafty 32,52 koruny za litr.

Naopak nejlevnější pohonné hmoty mají pumpy v Jihočeském kraji s průměrnou cenou 31,86 koruny za litr benzinu. Nafta vyjde na jihu Čech na 31,59 koruny, stejně jako v Karlovarském kraji.