Češi jezdí na dovolenou stále častěji v květnu či říjnu

Spojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty Zdroj: Profimedia

..
Bohatství, ilustrační foto
Spojené arabské emiráty
Spojené arabské emiráty
5
Fotogalerie

Délka dovolenkové letní sezony se v posledních letech prodlužuje, Češi jezdí na dovolenou stále častěji v květnu či říjnu. Nejčastěji na jaře a na podzim míří k moři zejména starší generace a mladé páry. Ceny dovolených jsou v tomto období nižší, v destinacích je méně turistů, teploty jsou příjemnější a klienti, kteří volí z last minute nabídky, mají větší výběr. Zvyky tuzemských cestovatelů se tak přibližují těm německým. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů.

Podle údajů portálu eTravel stoupl v květnu zájem o dovolenou meziročně o 67 procent, v říjnu o 80 procent. „Nejoblíbenější destinací je Egypt. Výhodou cestování v tomto období je příjemnější klima, které v destinaci panuje, a klid. Pláže jsou poloprázdné,“ uvedla Simona Fischerová z portálu eTravel.

„Prázdninové kapacity začínají být velmi rychle přebrány a vyprodány. Češi si tak – dobrovolně a částečně i z donucení – stále více prodlužují období pro hlavní dovolenou, takže začínají jezdit už v březnu a končí až v říjnu,“ dodal manažer marketingu ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. Pojišťovna letos registruje o 14 procent meziročně více cestovních pojistek sjednaných na září.

Podle Jana Bezděka z CK Fischer mezi nejoblíbenější destinace v těchto termínech patří Egypt, Spojené arabské emiráty, Kanárské ostrovy a Madeira. „Momentálně patří mezi nevyhledávanější destinace Spojené arabské emiráty, které se cenově dostávají téměř na úroveň dovolené v Egyptě,“ dodal.

Český trh se tak podle marketingového ředitele Exim tours Stanislava Zímy trendem prodlužování letní sezóny přibližuje trhům západní Evropy, především německému.

Cestovní kanceláře očekávají, že letošní letní sezona bude rekordní. Loni Češi vyjeli na rekordních 4,9 milionu cest do zahraničí. Kratších výletů, do tří přenocování, bylo 1,3 milionu.