Jak dlouho vybíráme nové auto? Déle než měsíc

Škoda Citigo iV

Škoda Citigo iV Zdroj: Škoda Auto

Češi při výběru auta nespěchají. Nové auto si do měsíce vybere polovina z nás, ostatním to trvá déle a desetina dokonce přemýšlí přes půl roku. Od prodejce požadujeme férové jednání. Vyplývá to z průzkumu společnosti Cofidis.

Nové auto si pětina Čechů vybere do dvou týdnů. 53 procentům na to stačí měsíc. Nejrychleji jsou s výběrem hotovi lidé mezi 54 a 65 lety. Ženy a muži vybírají přibližně stejně dlouho.

Důležité při výběru auta je pro nás férové jednání. A to pro více než dvě třetiny dotázaných. 56 procent dotázaných vyžaduje záruku kvality a 48 procent jednoduché a srozumitelné smlouvy a podmínky.

„Požadavky na transparentnost se týkají i financování. Při pořizování vozu prostřednictvím úvěrového produktu proto doporučuji sledovat, jaká společnost je poskytovatelem úvěru a ověřit si, zda je licencovaná ČNB. Informace o férovosti a srozumitelnosti smluv ukazuje také každoroční index neziskové organizace Člověk v tísni, který se právě na bezpečnost a transparentnost úvěrů zaměřuje,“ říká Martin Kapicz, ředitel pro Auto Business společnosti Cofidis.

Když už se rozhodneme, chceme s autem rovnou odjet

Když už se po dlouhém vybírání rozhodneme, chceme mít vůz rychle k dispozici. Pro 31 procent respondentů je ideální s ním hned odjet. Nebo alespoň následující den. Dvě třetiny chtějí mít vůz maximálně do týdne. 8 procent je ochotno čekat na auto déle než měsíc. To je důvodem, proč je pro více než třetinu dotázaných podstatná rychlost.