Rejstříky dlužníků ukazují na rychle se zhoršující schopnost splácet úvěry

Objem nesplácených úvěrů roste

Objem nesplácených úvěrů roste Zdroj: pujcka.co

Objem nesplácených úvěrů
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Firmy a živnostníci v ČR mají stále větší problémy se splácením svých úvěrů. Od konce loňského října, kdy skončilo moratorium na splátky úvěrů, do konce letošního ledna se objem nesplácených úvěrů živnostníků zvýšil o 813 milionů korun. To je nárůst o 38 procent. Nárůst nesplacených úvěrů ohlásily i firmy. A to o osm miliard korun a 17 procent.

Výše uvedená data vyplývají ze statistik společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, která v Česku spravuje registry rejstříku dlužníků. Firmy na konci ledna nesplácely úvěry v hodnotě 47 miliard korun, což je 4,2 procenta jejich celkového dluhu. Živnostníci řádně nespláceli úvěry v hodnotě tří miliard korun. To je 6,6 procenta jejich celkového dluhu.

Objem nesplácených úvěrů mezi lednem 2020 a lednem 2021 [v %]  

Objem nesplácených úvěrůObjem nesplácených úvěrů|CRIF – Czech Credit Bureau

(Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau)

Podle analytiků se rostoucí objem nespláceného dluhu v budoucnu může projevit jak ve vyšším počtu ukončených živností, tak také ve větším počtu předlužených lidí, kteří budou muset požádat o oddlužení.

Jde-li to, konsolidujte úvěry

Podle finančního poradce skupiny Partners Tomáše Lecha nelze na problémy živnostníků a firem splácet úvěry dát univerzálně platnou radu. Na místě je ale seškrtat výdaje, a je-li to ještě možné, konsolidovat všechny své úvěry do jednoho a ponížit si výši splátek při akceptování delšího splácení i vyšších nákladů za úvěry. 

„Hlavní je začít o situaci s bankou komunikovat včas a pokusit se ji i přesvědčit o případném odkladu splátek, pokud je to možné, a vytvoření nového splátkového kalendáře,“ říká poradce.

V případě firem i živnostníků je namístě, dle jeho názoru, zkusit začít i za nastalé situace tvořit si třeba i minimální finanční rezervy. Dále je třeba urychlit koloběh peněz v podnikání, což zjednodušeně řečeno znamená rychleji točit peníze a neváhat s fakturací. Nutné je také omezit výdaje. Například investice, i když ty by se měly omezovat vždy jako poslední.

„Samozřejmostí je si zaktualizovat své vědomosti o různých podpůrných programech ze strany státu, které se v čase mění a není snadné se v nich orientovat. Nicméně i ty mohou nabídnout pomocnou ruku tam, kde doposud nebyly využity,“ dodává Tomáš Lerch.

Zároveň upozorňuje na problematiku dalšího zadlužování. Zejména v sektorem postižených krizí covid nelze příliš počítat s výhodnými podmínkami pro získání nového úvěru. Naopak je možné, že banka žadatele o úvěr odmítne. 

Mírně vzrostl i počet domácností v problémech

Statistiky společnosti ukázaly, že v posledních měsících své úvěry splácejí hůře také domácnosti. Ty si ale jako jediné loni půjčovaly více než před rokem. Hlavním důvodem byl nákup nemovitostí na hypotéku. Ke konci ledna měly u bank půjčeno téměř 1,8 bilionu korun, v meziročním srovnání o 6,8 procenta více.

Objem nesplácených úvěrů domácností se ale zvýšil během posledních dvanáct měsíců o tři miliardy korun. Celkově domácnosti na konci ledna nesplácely 1,7 procenta svých dluhů u bank, což je pouze o desetinu procentního bodu více než v lednu 2020. Dodejme, že spolu s objemem nesplácených úvěrů stále roste i objem ukládaných peněz u bank. To však zdaleka ne ale takovým tempem jako v minulých měsících.