Česká pošta opět zdražuje. Ceny služeb 2023 přehledně

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze Zdroj: E15 Michael Tomeš

Hlavní pošta ve Vodičkově ulici v Praze
Česká pošta zdraží SIPO i dopisy. Ceny služeb pro rok 2023 přehledně
3
Fotogalerie

Loni v listopadu začaly platit nové sazby za odeslání dopisů, balíků i poštovních poukázek. Další zdražení přišlo v lednu, následující vlnu zvyšování cen Česká pošta naplánovala na únor 2023. Zdražení, které by se mělo řádově pohybovat v jednotkách korun, je podle zástupců pošty reakcí na vyšší ceny energií a pohonných hmot.

Od kdy zdraží Česká pošta?

Zvyšování cen si Česká pošta rozložila do dvou úvodních měsíců roku 2023. Výplývá to z nových ceníků, které pošta zveřejnila na svých stránkách. Od ledna jsme si připlatili za poštovní datové zprávy odeslané mezi soukromými uživateli, jejichž cena se zvýšila rovnou dvojnásobně, z loňských 5 na 10 korun.

Zdražení postihlo i SIPO, tedy soustředěné inkaso plateb obyvatelstva, do kterých spadá například nájemné, příspěvek do fondu oprav, rozhlasové a televizní poplatky nebo zálohy na energie. V únoru se potom zvyšují ceny listovních zásilek, poštovních poukázek a také některých doplňkových služeb. 

SIPO 2023: Jak se změní cena?

Ještě loni v září byly bezhotovostní platby provedené prostřednictvím inkasa zcela bez poplatku. Alespoň tehdy, když klientovi stačilo jejich potvrzení e-mailem. Od října došlo ke zpoplatnění služby a také ke zvýšení poplatků u některých dalších úkonů souvisejících se SIPO službami.

Některých z nich se potom týkalo i lednové zdražování. Konkrétně se mimo jiné jednalo o hotovostní platby na přepážce a u doručovatele nebo bezhotovostní platby s dokladem zaslaným poštou – a ve všech případech šlo o tříkorunové zdražení. 

Ceník SIPO 2023

Dopisy 2023: O kolik zdraží?

Ceny za odeslání listovních zásilek se zvyšují od 1. února 2023 a týkají se všech kategorií, tedy obyčejného, doporučeného i cenného psaní. Zatímco u obyčejného psaní se bude plošně zdražovat jen o dvě koruny, u doporučených a cenných zásilek to bude hned o deset korun. 

Ceník dopisů a psaní 2023

Uvedená cena platí od 1. února 2023, v grafu uvidíte i dosavadní cenu, která byla platná do 31. ledna 2023.

 

Balíky 2023: Jak se změní ceny?

Ceny balíkových zásilek se začátkem roku 2023 měnit nebudou a i nadále zůstanou platné listopadové ceny. Jedna změna se ale v ceníku na následující rok přece jen objevila. Není tady uveden Obyčejný balík, jehož cena začínala na 89 korunách a s výjimkou Balíkovny tak představoval nejlevnější variantu odeslání balíku.

Balíkové služby a Balíkovna: Ceník 2023

Poštovní poukázky 2023: Kdy se zvýší ceny?

Poštovní poukázky se na rozdíl od balíků budou zdražovat i v roce 2023, a to následujícím způsobem. Uvedená cena platí od 1. února 2023, v grafu je uvedena i dosavadní cena, která byla platná do 31. ledna 2023.

VIDEO: Jak se změní ceny na České poště v roce 2023?

Video placeholde
Česká pošta zdraží SIPO i dopisy. Ceny služeb pro rok 2023 přehledně • Videohub