Na změnu zdravotní pojišťovny zbývá posledních pár dní

Nehledejte diagnózu na internetu, raději se poraďte s dětským lékařem.

Nehledejte diagnózu na internetu, raději se poraďte s dětským lékařem. Zdroj: iStock

Choďte na preventivní prohlídky, je to důležité.
2
Fotogalerie

Nenaleťte podomním prodejcům, kteří vás budou nutit ke změně zdravotní instituce, a vše pečlivě porovnejte.

Lákavé benefity, ale také to, že doktor má smlouvu s danou zdravotní pojišťovnou. To jsou hlavní důvody, proč přistupujeme ke změně zdravotní pojišťovny. Zdravotní instituci ale můžete změnit pouze dvakrát do roka. Konkrétně k 1. 1. a 1.7. Pokud se rozhodnete pojišťovnu změnit v lednu, musíte podat předregistrační formulář v období od 1.7 do 3. 9. předchozího roku.

V případě změny v červenci je pro podání formuláře, určující datum od 1. 1. do 31. 3. daného roku. Pokud tedy chcete nyní změnit pojišťovnu, bude to možné až k 1. lednu. Pojišťovnu může každý změnit pouze jednou za rok, změna je zdarma a pojišťovna vám změnu nemůže odmítnout ani vás vyloučit z řad svých klientů.

Seznam zdravotních pojišťoven

Kódnázev zdravotní pojišťovnyzkratka
111Všeobecná zdravotní pojišťovnaVZP
201Vojenská zdravotní pojišťovnaVoZP
205Česká průmyslová zdravotní pojišťovnaČPZP
207Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictvíOZP
209Zaměstnanecká pojišťovna ŠkodaZPŠ
211Zaměstnanecká pojišťovna Ministerstva vnitraZPMV
213Revírní bratrská pokladnaRBP

Pokud se pro změnu pojišťovny rozhodnete, udělejte to v klidu a ne někde na ulici, když vás zastaví náboráři pojišťoven a lákají vás. Ne vždy vám poskytnou konkrétní informace. Doma si porovnejte benefity a hlavně zjistěte, zda vaši lékaři mají s danou pojišťovnou smlouvu. Abyste poté nebyli nemile překvapeni. Je vhodné také porovnat benefity, respektive preventivní programy, které pojišťovny nabízejí.

Změnu provedete tak, že podáte formulář u pojišťovny, ke které chcete přejít. A to buď přímo na přepážce, u většiny pojišťoven to jde i online nebo písemně. Na pobočce po vás budou chtít občanský průkaz, v případě dítěte do patnácti let rodný list nebo jiný doklad totožnosti.

Pokud jste živnostníkem, bude nutná i kopie živnostenského listu a přehled vašich příjmů a výdajů pro zdravotní pojišťovnu za minulý rok. Možný je i jiný doklad o výši placených záloh.

U studentů je dále potřeba potvrzení o studiu, u důchodců potvrzení o přiznání důchodu. V případě, že jste na pracovním úřadu, musíte také donést potvrzení. Novorozenci se stávají pojištěncem pojišťovny, u které je registrována matka.

Změnu pojišťovny nezapomeňte nahlásit. Informovat o změně musíte zaměstnavatele (do osmi dnů), zaměstnavatel vám totiž ke zdravotní pojišťovně musí odvádět pojištění. Změnu také musíte nahlásit u lékaře.