Chybí vám data a nechcete připlácet? Poradíme, který tarif vybrat

Mobilní data

Mobilní data Zdroj: profimedia.cz

Anténa
Mobilní data
Mobilní data
Anténa
Galaxy Fold
15
Fotogalerie

Operátoři už zase klamou zákazníky, tvrdí Český telekomunikační úřad. Pokud vám data nestačí, možná je čas na změnu tarifu nebo rovnou operátora... Máme pár tipů.

Zatímco hlasové služby a SMS šly v posledních několika letech s cenou výrazně dolů (neomezené volání je dnes běžnou součástí tarifu), cena mobilních dat klesá jen velmi pozvolna. Rozdíl mezi rokem 2012 (tzv. tarifní revoluce) a 2019 (současnost) je pouze v tom, že za cenu zhruba 800 korun už nedostanete jen 1,5 GB, nýbrž 5 až 7 GB. Jenže internet od té doby také pokročil a pokud byste se dnes „rozšoupli“, můžete být bez dat během pár hodin sledování videa.

U síťových operátorů to funguje všude stejně – kdo data vyčerpá, končí. Leda byste si připlatili... Dokupování drahých dat se ale zákazníkům vůbec nelíbí, volají proto na linky, kde požadují alespoň nějaké připojení, byť zpomalené.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) aktuálně uvádí, že je to poměrně časté. Množí se ale také případy, kdy se operátoři vymlouvají na ČTÚ s tím, že drahá data prodávat musí, jelikož poskytovat datově neomezený tarif jim regulátor zakázal.

Zákazníci poukazují na to, že se při hovoru s callcentrem setkali s tvrzením, že ČTÚ jejich operátorovi zakázal poskytovat neomezená data, případně využívat data zpomalenou rychlostí po vyčerpání základního datového limitu. ČTÚ se proti takovým nepravdivým tvrzením důrazně ohrazuje,“ uvádí regulátor.

Jinak řečeno, ČTÚ nic nezakazuje, jen musí platit síťová neutralita, tedy operátor nesmí zvýhodňovat jednu službu (přístup k ní) na úkor jiné.

Alespoň 10 „giga“

Slušný poměr ceny a výkonu nově nabízí T-Mobile. Jmenuje se Datař+. Za 499 korun nabízí 10 GB dat (využití v ČR i EU), 100 minut a 100 SMS, což není vůbec špatné na české poměry. Tarif je pro každého, kliknout si o něj můžete na eShopu.

T-Mobile umí ještě jednu vychytávku a nebude vás to nic stát. Jen musíte spojit alespoň 4 služby – například tarif váš, tarif přítelkyně, pevné připojení na doma a tarif kolegy z práce. Pokud spojíte dohromady alespoň čtyři služby do Magenty, dostanete 10 GB společných dat navíc.

Vodafone a O2 také nabízí tarify s větším objemem dat, jenže draze. Tzv. „flat“ s 12 GB vyjde na víc, než tisícovku. Jde samozřejmě o ceníkovou cenu, šanci na slevu mají v tomto případě jedině stávající zákazníci, pokud si nižší cenu vyjednají.

Operátoři se svorně polepšili co se týče tarifů pro studenty. Jednotná cena: 499 korun. Vodafone vám za tyto peníze dá nejvíc, celkem až 12 GB dat a neomezené volání a SMS v tarifu #jetovtobě. Musíte mít pod 27 let a ISIC. O2 s T-Mobilem nabízí 10 GB a omezují i minuty a SMS. Proto, splňujete-li podmínky, berte Vodafone.

Vodafone s T-Mobilem nabízejí ještě jednu službu, která by mohla být pro někoho atraktivní. Balíčky Pass, respektive StreamOn, které vám v případě Vodafonu zajistí přístup k určitým video, hudebním, cloudovým a sociálním službám. V případě T-Mobilu jde jen o video. Cena: stovka nebo dvě u Vodafonu, 249 korun u T-Mobilu.

Praxe však ukazuje, že výše uvedené balíčky skoro nikdo nepoužívá, dle tohoto dokumentu ČTÚ lze usuzovat, že v případě Vodafonu jde o 2 procenta rezidentních zákazníků, u T-Mobilu zhruba jedno procento. O balíčky tak není zájem, což jednoduše dokazuje, že zákazníci příplatky neradi.

Pro ty, pro které hrají data prim a chtějí surfovat bez příplatků existuje na trhu ještě jedna poměrně ojedinělá nabídka – virtuál Eri. Eri vás sice zpomalí, ale neúčtuje nic navíc, jen se musíte smířit s ním, že po přenesení určitého objemu dat budete surfovat pomalu.

Příklad: zaplatíte 749 korun a dostanete neomezená data. Funguje to takto: 4,375 GB poteče rychlostí 10 Mb/s, pak spadnete na 512 kb/s, což je stále použitelné. Eri má celkem šest tarifů odstupňovaných rychlostí a cenou.

Data jsou budou nejdražší komoditou operátorů. Operátoři jsou chytří, nevyčerpaná data nepřevádí, takže pokud data nevyčerpáte, propadnou peklu. Tím nás operátoři drží pod krkem, jelikož zákazník dříve či později tratí, operátor je naopak zcela v pohodě. Data si proto hlídejte, operátoři alespoň poskytují přehledy o čerpání dat v mobilní aplikaci, budete tak schopni zjistit, kolik dat potřebujete a kontrolovat spotřebu v čase.