Vypořádání SJM a nemovitost: Pozor na lhůtu k zápisu do katastru

rozvod

rozvod Zdroj: iStock.cz

Rozvod přináší i finanční starosti.
rozvody, vztahy, konflikty
Jediným řešením, jak po rozvodu rodičů zůstat v domě, byla hypotéka
4
Fotogalerie

Pokud manželé neupravili své majetkové poměry dohodou odlišně od zákona, nabývají majetek do společného jmění manželů. Při rozvodu potom společné jmění zaniká a je třeba ho vypořádat. Byla-li součástí společného jmění nemovitost, dohoda sama o sobě nestačí. Vypořádání je ještě nutné nechat v zákonné lhůtě zapsat do katastru nemovitostí.

Vypořádání společného jmění

Obecně platí, že do společného jmění patří vše, co manželé získají po svatbě. Existují ale i výjimky – tak do společného jmění například nespadá to, co jeden z manželů získal darem nebo jako dědictví. Zisky z majetku ve výhradním vlastnictví některého z manželů již ale do SJM spadají.

Při rozvodu nesporném, který je jednoduší a rychlejší, musí manželé uzavřít dohodu o vypořádání společného jmění. Spadá-li do společného jmění nemovitost, mohou se dohodnout buď na tom, že zůstane ve vlastnictví jednoho z nich, anebo ji prodají ještě za trvání manželství. Při prodeji nemovitosti se předmětem vypořádání stává získaná úplata. Nedohodnou-li se manželé, rozhodne o vypořádání společného jmění soud.

Pozor na lhůtu pro zápis do katastru

Samotnou dohoda manželů o vypořádání společného jmění ale záležitost nekončí. Vypořádání ve vztahu k nemovitosti je ještě nutné zavkladovat do katastru nemovitosti. Pokud tak neučiníte v zákonem stanovené lhůtě, může vás po letech čekat nemilé překvapení.

Měla-li totiž nemovitost připadnout v rámci vypořádání jednomu z manželů a ten bude chtít po letech s nemovitostí samostatně nakládat, katastr mu nepovolí vklad.

„Dohoda o vypořádání má vždy účinky ke dni, kdy společné jmění bylo zúženo, zrušeno nebo zaniklo, bez ohledu na to, zda dohoda byla uzavřena před anebo po zúžení, zrušení nebo zániku společného jmění. Je-li však předmětem vypořádání věc, která se zapisuje do veřejného seznamu, nabývá dohoda právních účinků v části týkající se této věci zápisem do veřejného seznamu,“ stojí v občanském zákoníku.

Až zápisem do katastru nemovitostí tedy nabývá dohoda právních účinků. Po třech letech se bez ohledu na to, co bylo určeno při rozvodu, uplatní zákonná fikce, podle níž mají exmanželé nemovitost v podílovém spoluvlastnictví a jejich podíly jsou stejné.

Jak postupovat při zápisu do katastru?

Návrh na vklad do katastru lze provést jak v listinné podobě, tak elektronicky. Účastníkem řízení o nemovitosti při vypořádávání společného jmění manželů jsou oba bývalí manželé.

„Pozor na to, že pokud vázne na nemovité věci zástavní právo, bude zapotřebí i souhlas banky. Při zákazu zcizení je takový souhlas nutný vždy. Pokud není zapsán zákaz v katastru nemovitostí, tak se nepřikládá souhlas k návrhu, ale doporučuji si jej opatřit před převodem s ohledem na možné sankce ve smlouvě s bankou či poskytovatelem úvěru,“ upozorňuje advokát Ondřej Preuss, zakladatel služby Dostupný advokát.

Přílohou návrhu na vklad bude písemná dohoda o vypořádání společného jmění a rozsudek o rozvodu. Kdyby se manželé na vypořádání nedohodli, přiloží namísto dohody rozsudek soudu, kterým soud určil, komu nemovitost připadne.