4/5 živnostníků neplatí zálohy, daň tak budou muset zaplatit naráz

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Daňové přiznání
Živnostník ještě žije. Tradiční řemesla a výroby jsou na řeckém trhu pořád, ale podnikatele dusí nové daně a odvody
živnostník
Daňové přiznání (ilustrační foto)
Equa Bank
9
Fotogalerie

Equa bank si nechala udělat průzkum mezi živnostníky, jen 22 procent z nich platí zálohy na daň z příjmů. Většina si na úhradu daně peníze ani neodkládá.

Jen pro pořádek: dle čísel Ministerstva financí činilo v roce 2018 inkaso daně z příjmů v případě tzv. samostatné činnosti celkem 6,3 mld. korun, zaměstnanci odvedli 127,8 mld. korun. Živnostníci tak platí neporovnatelně méně, respektive daňovou povinnost hradí až na poslední chvíli, pokud tedy mají na daň naspořeno.

Equa bank si nechala udělat průzkum a zjistila, že většina živnostníků má poměrně dobrou představu o tom, jakou částku bude muset letos na dani z příjmu zaplatit. Výše daně obvykle nepřekvapí přibližně 7 z 10 respondentů, 16 procent podnikatelů ji dokonce považuje za nízkou.

Souvisí to s tím, že čeští živnostníci v naprosté většině (přibližně 74 procent) říkají, že buď si pečlivě sledují své příjmy a výdaje a o dani z příjmu mají poměrně jasný přehled (43 procent) nebo tak činí aspoň odhadem (31 procent). Na druhé straně zhruba desetinu respondentů částka vypočtené daně z příjmů zaskočí a je pro ně vyšší než to, s čím počítali.

Na zaplacení daní si přitom čeští živnostníci většinou nespoří. Přibližně třetina zaplatí daň ze zisku z předchozího měsíce, nebo z jiných úspor. Pouze třetina podnikatelů si na daně pravidelně či nepravidelně spoří. Nejčastěji přitom odkládají stranou měsíčně do 3000 korun.

Až 60 procent živnostníků také využívá výhod snižování daňového základu, například výdajových paušálů nebo paušálů za užívání auta. Přesto čeští živnostníci považují daně za vysoké a 11 procent z nich uvažuje o využití daňových rájů. Pouhé 2 procenta živnostníků již daňové ráje využilo.

Stát nyní chystá pro živnostníky další úlevy, dle ministrině Schillerové jim v kapsách napříště (za letošek) zůstane 1,5 mld. korun navíc.