Navýšení rodičovského příspěvku na 300 000 korun. Kdo na něj bude mít nárok?

...

... Zdroj: istock

...
Mateřská dovolená (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Před časem ministryně práce a sociálních věcí podávala návrh na zvýšení rodičovského příspěvku o 40 tisíc korun. Vše ale dopadlo jinak. Vypadá to, že rodičovský příspěvek se zvýší jednorázově hned o 80 tisíc korun. Nejdříve ale v lednu 2020.

V tuto chvíli mají rodiče pobírající rodičovský příspěvek 220 tisíc korun, které mohou čerpat. Pokud se vám narodí dvojčata a vícerčata, je celková částka 330 tisíc korun. Jaká bude výše vašeho rodičovského příspěvku, záleží na tom, jak dlouho jej chcete čerpat, ale také na tom, kolik jste před nástupem na rodičovskou dovolenou vydělávali, resp. jak velká byla vaše mateřská. Maximální výše rodičovského příspěvku může momentálně být 32 640 korun měsíčně.

Naopak minimálně můžete pobírat 50 korun měsíčně. Celkovou sumu rodičovského příspěvku je potřeba vybrat do 4 let věku dítěte. Jinak o zbytek peněz přijdete.

Navýšení od roku 2020

Od 1. ledna 2020 se začne čerpat „rodičák“ v celkové výši 300 tisíc korun. Dohodla se na tom ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministryně financí Alena Schillerová. Původní návrh Maláčové byl takový, že by se příspěvek zvyšoval ve dvou etapách. Vždy po 40 tisících korun.

Podle Schillerové by ale první čtyřicetitisícové navýšení znamenalo velkou zátěž pro státní rozpočet. Byla tedy pro jednorázové zvýšení, protože se s ním už bude počítat při plánování rozpočtu na rok 2020. V rozpočtu na příští rok se s žádným navyšováním nepočítalo. Toto navýšení o 80 tisíc bude státní pokladnu stát více než sedm miliard ročně.

Koho se bude navýšení týkat

Jak to bude v případě, že dávku budete pobírat už před rokem 2020? Budete mít na tuto větší částku nárok nebo ji dostanou až ti, kteří začnou rodičovský příspěvek čerpat v roce 2020? „Pokud bude zachována úprava (tedy tak jak je předložena ve vládním návrhu) tak platí, že přechodná ustanovení jsou nastavena tak, že nárok na zvýšenou částku RP („dočerpání“) budou mít i ti, kteří pečují o nejmladší dítě v rodině, které ke dni účinnosti návrhu zákona nedovršilo 4 let a již celkovou částku 220 tisíc korun vyčerpali,“ řekla nám Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí.

Jak to bude u vícerčat?

Logicky by se výše rodičovského příspěvku měla změnit i rodičům, kterým se narodila dvojčata či vícerčata. Pokud budeme předpokládat, že by jeho výše opět byla jeden a půl násobek základního rodičovského příspěvku, mohlo by jít o 450 tisíc korun. To jsou ale jenom dohady, protože výši příspěvku u dvojčat a vícerčat musí Ministerstvo práce a sociálních věcí teprve projednat.

Navýšení má podporu

Navýšení rodičovského příspěvku podporují všechny poslanecké strany. Podle Maláčové je zvýšení na čase, jelikož výše rodičovského příspěvku se nezměnila již 10 let. „Český národ bohužel dlouhodobě vymírá a je potřeba podpořit maminky a mladé rodiny,“ uvádí Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL. Rodičovský příspěvek pobírá asi 285 tisíc lidí. Většinou jde o částky okolo 7200 korun měsíčně, což není mnoho. Poslanci ale o navýšení budou hlasovat až na jaře 2019.

Další změny

„Mohlo by dojít k úplnému zrušení podmínky sledování docházky dítěte do předškolních zařízení a zpřesnění dokládání denního vyměřovacího základu v tom smyslu, že nebude nutné při žádosti o RP předkládat DVZ obou rodičů. ÚP bude vycházet z DVZ, které bude k žádosti předloženo,“ vysvětluje Barbara Hanousek Eckhardová.

Mírně pozměněné řešení pak navrhuje Markéta Pekarová Adamová z TOP 09. „Navrhuji, aby se rodičovský příspěvek zvýšil ze současných 220 tisíc korun na 300 tisíc korun už v prvním pololetí příštího roku, tedy za necelých osm měsíců. Ministerstvo navýšení sice plánuje, ale dle mého názoru neexistuje žádný skutečný důvod, proč by k němu mělo dojít až v lednu 2020,“ uvádí Markéta Pekarová Adamová v Parlamentních listech. Připravila proto pozměňovací návrh k zákonu o státním rozpočtu. Návrh počítá s přesunutím částky 5,8 miliard korun, která je určena na krytí výpadku ve státním rozpočtu způsobeném nově zavedenými slevami na jízdné pro studenty a seniory.

Rodičovská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět. Více zde >>>