Přemýšlíte nad pronájmem studentům? Po investičním bytě se poohlídněte v těchto městech

Byty

Byty Zdroj: profimedia.cz

Studenti a brigáda? Měla by to být samozřejmost
2
Fotogalerie

Pokud máte byt v menším univerzitním městě, můžete si gratulovat. Investiční byty ve městech jako je Olomouc, Plzeň nebo Ústí nad Labem jsou levnější než třeba v hlavním městě, ale tato města se hemží studenty, kteří potřebují ubytování.

Investovat do nájemního bytu se vyplatí tehdy, když zvolíte správnou lokalitu. Poptávka po studentských bytech logicky roste ke konci letních prázdnin. Příkladem ideálního města, kde se dají dobře pronajímat byty studentům je Olomouc.

„Olomouc je studentské město a studenti mají značný zájem o byty k pronájmu. Konkrétně jsou u této cílové skupiny nejžádanější byty 2+1 v centru města, s neprůchozími pokoji, nejlépe v cihlových domech. Takový byt si nejčastěji pronajmou čtyři studenti společně,“ uvádí Tomáš Maliňák z tamní pobočky společnosti M&M Reality. Ceny nájmů takového bytu se pohybují okolo 2 500 korun na osobu a měsíc plus ještě poplatky. Byt 2+1 v centru Olomouce můžete pořídit zhruba za 2 miliony korun a výše. Pokud ho pronajmete čtyřem studentům za celkem 10 tisíc měsíčně, návratnost investice uvidíte za 17 let.

Při výběru bytu se ale vyhněte tzv. vyloučeným lokalitám, to se týká především Ústí nad Labem, které je také univerzitním městem. „Jedná se především o Předlice, Trmice, Mojžíř a některé ulice v Krásném Březně a Neštěmicích. Naopak pěknými lokalitami, vhodnými i pro studentské byty, jsou Všebořice, Klíše, Bukov, Skřivánek, Severní Terasa či Dobětice,“ vyjmenovává Tomáš Hanauer, vedoucí pobočky Ústí nad Labem společnosti M&M Reality. V Ústí nad Labem budou nižší náklady na pořízení než v jiných městech. Naopak ale návratnost investice bude trvat déle.

Studentům můžete pronajímat za víc

Makléři se shodují na tom, že pokud svůj nájem zacílíte na studenty, můžete byt pronajímat za více peněz, než pokud byste jej nabídli „běžným občanům“. Musíte si ale pohlídat to, aby částka na jednoho studenta nebyla výrazně vyšší, než jakou by zaplatil na kolejích. Dále je dobré, pokud se budete držet věcí, které studenti preferují. Ať už to jsou neprůchozí pokoje, základní vybavení bytu, postele, lednička, pračka, atd. Pokud bude byt v blízkosti vysoké školy, nebo alespoň na trase MHD, je to úplná trefa do černého.

Počítejte ale s tím, že v případě studentů bude docházet k většímu opotřebování bytu. To lze řešit vyšší kaucí. Obecně bývají ale studenti považováni za dobré nájemníky, se kterými není problém uzavřít smlouvu na dobu určitou, po jejímž uplynutí zpravidla bez problému odcházejí. V letních měsících můžete byt pronajímat na krátkodobé pronájmy, ty bývají ještě výhodnější.