Brigáda a sleva na dani: Jakou podmínku musíte splnit?

peníze, daně

peníze, daně Zdroj: Shutterstock

I při výpočtu čisté mzdy nebo odměny z brigády lze uplatnit daňové slevy, podmínkou je však podepsání prohlášení k dani. Tento růžový tiskopis ale nelze podepsat pokaždé

Při splnění zákonných podmínek mají nárok na daňové slevy i pracující penzisté nebo studenti. Všichni zaměstnanci mají nárok na daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 korun. V přiložené tabulce máme uvedeno, jaké další daňové slevy a daňové zvýhodnění je možné při výpočtu čisté měsíční mzdy nebo čisté měsíční odměny v roce 2018 uplatnit. Pro uplatnění těchto dalších daňových slev je nutné doručit mzdové účetní příslušný doklad opravňující k čerpání dané daňové slevy nebo daňového zvýhodnění na děti.

 

Daňová sleva (daňové zvýhodnění)  částka
Na poplatníka 2 070 Kč
Na studenta 335 Kč
Na invaliditu I. a II. stupně 210 Kč
Na invaliditu III. stupně 420 Kč
Průkaz ZTP 1 345 Kč
Daňové zvýhodnění na první dítě 1 267 Kč
Daňové zvýhodnění na druhé dítě 1 617 Kč
Daňové zvýhodnění na třetí a další dítě 2 017 Kč

Prohlášení k dani je však možné na dané období mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele. V žádném měsíci není možné daňové slevy a daňové zvýhodnění uplatnit dvakrát.

Praktický příklad 1)

Pan Mokrý pracuje pro zaměstnavatele XY na standardní pracovní poměr, přičemž má u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani a při výpočtu čisté mzdy uplatňuje daňové slevy. Pan Mokrý si během července a srpna bude přivydělávat pro zaměstnavatele AB na dohodu o provedení práce. Prohlášení k dani u zaměstnavatele AB pan Mokrý podepsat nemůže.

Praktický příklad 2)

Studentka VŠ slečna Nováková bude v červenci pracovat na dohodu o provedení práce pro zaměstnavatele A a v srpnu pro zaměstnavatele B. Slečna Nováková může tedy podepsat prohlášení k dani u obou zaměstnavatelů, neboť v každém měsíci bude pracovat pouze pro jednoho zaměstnavatele. Při výpočtu čisté měsíční odměny uplatní mzdové účetní obou zaměstnavatelů základní daňovou slevu na poplatníka a slevu na studenta.

Podepsání prohlášení k dani neřeší daňové povinnosti

Daňové přiznání za rok 2018 budou muset podat nejenom zaměstnanci mající jiné zdanitelné příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, z kapitálových příjmů, z nájmu nebo z ostatních příjmů vyšší než 6 000 korun, ale i zaměstnanci, kterým byla v některém měsíci odvedena zálohová daň z příjmu od dvou zaměstnavatelů. I když je v takovém případě podepsáno prohlášení k dani, tak je nutné podat daňové přiznání za rok 2018.

Praktický příklad 3)

Zaměstnanec Pokorný pracuje pro zaměstnavatele YX na standardní pracovní smlouvu na dobu neurčitou. V červenci si přivydělá pro zaměstnavatele OP na dohodu o provedení práce 16 500 korun. Za měsíc červenec bude panu Pokornému odvedena zálohová daň z příjmu od obou zaměstnavatelů a za rok 2018 si bude muset pan Pokorný sám podat daňové přiznání. K vyplnění daňového přiznání bude od obou zaměstnavatelů potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2018. Z dohody o provedení práce se odvádí při nepodepsaném prohlášení k dani srážková daň, když je hrubá měsíční odměna 10 000 korun a méně.