Libeňský most odložen na neurčito. Do voleb se zastupitelé k řešení jeho osudu zřejmě nevrátí

Libeňský most.

Libeňský most. Zdroj: David Malík

Libeňský most.
Libeňský most.
Libeňský most.
Libeňský most.
Protesty proti bourání Libeňského mostu
15
Fotogalerie

Pražští radní zařadili zpátečku a rozhodli se neprojednávat téma Libeňského mostu na čtvrtečním zasedání zastupitelstva. O budoucnosti Libeňského mostu tak pravděpodobně rozhodne až nové vedení města, které vzejde z podzimních komunálních voleb. Vyjmutí bodu o Libeňském mostě z programu jednání prosadil radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), který přitom v uplynulých měsících prosazoval rychlé řešení a přikláněl se ke zbourání stavby a jejímu nahrazení novou.

Nyní chce Dolínek dát prostor pro širší diskuzi. „Praze bylo doručeno stanovisko České komory autorizovaných inženýrů a techniků, a to podporuje zbourání. Ale chodí i jiná odborná stanoviska. Diskuze se posouvá z politické do odborné oblasti, což je velmi přínosné,“ uvedl.

Čtvrteční zastupitelstvo se nicméně může tématem zabývat, navrhnout zařazení problematiky Libeňského mostu do programu může kterýkoli zastupitel. Politici ale zřejmě rozhodnutí raději přenechají nově zvolenému vedení hlavního města.

„Praha zatím nemá technické řešení náhradního mostu, proto můžeme ještě vést odbornou debatu o budoucnosti Libeňského mostu. O jeho osudu rozhodne příští vedení Prahy,“ řekl pražský zastupitel Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice). Hnutí ANO také problematiku mostu nezařadilo mezi své priority, které chce do voleb stihnout naplnit. Do voleb bude zastupitelstvo po čtvrtku jednat už jen třikrát.

Rozhodnutí neřešit Libeňský most však také odstraňuje klíčový problém rozhádané vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Neshody způsobili před několika týdny dva zástupci Trojkoalice, kteří kvůli nesouhlasu s brzkým zařazením bodu o mostu nehlasovali v souladu s koalicí pro program posledního zastupitelstva.

Priority ANO v Praze
Vládnoucí hnutí ANO si stanovilo pět klíčových bodů, které chce v Praze ještě před volbami stihnout. Hodlá navrhnout legislativní řešení krátkodobých pronájmů bytů a zvyšujících se cen nemovitostí v hlavním městě, zvýšit platy učitelům, schválit dostavbu vnitřního a vnějšího okruhu a navrhnout změny v územním plánu.

ANO posléze vyvolalo dohodovací řízení, které může v krajním případě skončit vypovězením koaliční smlouvy s Trojkoalicí. Pravicová opozice chce v týdnu představit podmínky, za nichž by v tom případně byla ochotna při hlasováních podpořit ANO a ČSSD.

Ani opozice ale nemá úplně jasno, co by se s mostem mělo udělat. Zastupitelské kluby ODS a TOP 09 jsou v této otázce rozpolcené, komunisté a Piráti preferují rekonstrukci.

„Rezolutní prohlášení typu 'most zachráníme' nebo 'most zbouráme' jsou dost nezodpovědná,“ míní šéf pražské ODS Tomáš Portlík, který vyzývá k odbornější debatě.

„Oceňuji, že v ANO a ČSSD slábne podpora pro navrhované demoliční řešení. O tom, zda bude skutečně opraven, rozhodnou podzimní volby,“ dodal Jan Čižinský (KDU-ČSL/Trojkoalice). 

Zasáhnout může i ministr kultury
Ministerstvo kultury v minulosti rozhodlo, že Libeňský most není památkou, a tedy jeho demolici nebrání. Současný ministr kultury v demisi Ilja Šmíd (za ANO) ale zvažuje, že rozhodnutí svého předchůdce nechá přezkoumat. Šmíd již vyzval hlavní město, aby reagovalo na připomínky Národního památkového ústavu a dalších institucí proti bourání mostu.