Podají zákonodárci na Zemana ústavní žalobu? Část z nich varuje před další krizí

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK/Michal Krumphanzl

Milan Štěch
Miloš Zeman
Mocenský pakt? Bohuslav Sobotka mluví o silném spojenectví Miloše Zemana a Andreje Babiše.
Prezident Miloš Zeman předčasně odešel z tiskové konference s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD)
Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.
12
Fotogalerie

Vládní krize může nabobtnat do zcela nových rozměrů. Pokud Senát odhlasuje návrh na ústavní žalobu kvůli neochotě prezidenta odvolat ministra financí Andreje Babiše (ANO) a Sněmovna návrh schválí, hrozí prodloužení už tak nečekaně zdlouhavé vládní paralýzy.

Velmi zdrženlivě se k postupu vlastní strany ohledně případné ústavní žaloby vyjádřil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola (KDU-ČSL). A to navzdory tomu, že zhruba polovina senátorů, kteří minulý týden podepsali společné prohlášení o tom, že Zeman přístupem k vládní krizi znevažuje ústavu, byli právě z KDU-ČSL. "Prozatím by bylo předčasné se k budoucím jednáním vyjadřovat, nechtěl bych mluvit sám za sebe," uvedl Mihola.

Ohledně dalšího postupu napoví schůze organizačního výboru Senátu, která proběhne dnes odpoledne.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) E15 řekl, že prezidentův výklad opírající se o koaliční smlouvu nemůže být nadřazen ústavě. „Kdyby prezident takto postupoval, šlo by podle nejvyššího poradce ČSSD pro ústavní záležitosti o hrubé porušení ústavy. Koaliční smlouva nepředstavuje žádný důvod pro to, aby prezident nekonal,“ uvedl Štěch. „Právníci mají jasno – Zeman má vyhovět návrhu předsedy vlády,“ dodal.

Štěch zdůraznil, že na půdě Senátu se smývá stranická příslušnost a že bude horní komora rozhodovat na základě respektu k ústavě – ani on, ani předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, kteří na sebe navzájem odkázali, však nedokázali říct, jaký postup sociálnědemokratičtí zástupci v senátním výboru navrhnou.

Video: Přehledně o vládní krizi

Video placeholde
Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana • Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička

Stejně opatrně jako lidovec Mihola se vyjádřil i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, který odmítl poskytovat bližší informace o postupu strany. Varoval ale před potenciálním mezidobím, které by nastalo od podání ústavní žaloby do rozhodnutí Ústavního soudu. Pokud by v tomto období Zeman Babiše neodvolal, mohla by se paralýza vlády ještě prohloubit.

„Běžné fungování vlády a ministerstev je rozhodující. Vláda je sice kvůli těmto vztahům paralyzována, ministerstva ale do té doby musí fungovat,“ řekl Kováčik.

Třetina senátorů už v pátek ve společném prohlášení vyjádřila svou připravenost konat, pokud jde o navržení ústavní žaloby na prezidenta. Tím reagovali na Zemana, který by případnou vládní demisi podanou Bohuslavem Sobotkou chápal pouze jako demisi premiéra.

Sobotka následně podal návrh na Babišovo odvolání k dnešnímu dni, i to však Zeman navzdory obvyklému chápání ústavy zpochybnil – prý je návrh v rozporu s koaliční smlouvou. Podle výrazné většiny ústavních právníků je tento výklad neplatný, obsah koaliční smlouvy je vzhledem k podřazenosti ústavě v tomto kontextu irelevantní. Tento prezidentův již druhý sporný výklad v krátké době projedná senátní výbor, ve hře je právě i ústavní žaloba na prezidenta.

K jejímu podání je zapotřebí získat hlasy tří pětin přítomných senátorů (celkem jich je 81) a 120 hlasů poslanců. O návrhu na podání ústavní žaloby bude Senát pravděpodobně hlasovat tehdy, pokud Zeman v krátké době Babiše neodvolá. Není jasné, zda by návrh našel potřebnou podporu ve Sněmovně.

Na žádost ODS a TOP 09 se zítra sejdou na mimořádné schůzi poslanci, kteří projednají „zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti“.