Komentář Bohumila Pečinky: Vládní krize aneb Žádný vítěz, zato mnoho poražených

Projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.

Projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Zdroj: ČTK

Miloš Zeman
Zeman a Babiš
Miloš Zeman
Miloš Zeman
Konflikt prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě.
17
Fotogalerie

Když se ohlédneme za dosavadním průběhem vládní krize, vidíme, že se nepotvrdil předpoklad, o němž mnoho analytiků psalo. Tedy že Sobotkův tah s demisí vlády posílí Babiše a Zemana, a naopak oslabí ČSSD. Dnešní stav by se naopak dal označit slovy mnoho poražených, žádný vítěz.

Velkým argumentem kritiků premiéra Sobotky bylo, že svou demisí dal příliš mnoho moci do rukou Miloše Zemana. Dá se na tom ukázat, jak je politika v rovině soupeření a her nepředvídatelná.

Prezident svou moc použil tak nevhodně k veřejnému zostuzení premiéra, že se to obrací proti němu i v řadách jeho příznivců. Nadcházející prezidentská návštěva Libereckého kraje má být ve znamení protestů proti tomuto gestu. A to ne ze strany dodnes zhrzených schwarzenbergovských voličů jako obvykle, ale ze strany krajských politiků, kteří chtějí v rozhovoru s prezidentem vyjádřit jasný nesouhlas s jeho metodami řešení vládní krize. Ještě dva takové lapsy a profesor Drahoš nemusí ani objednávat billboardy.

Kdo rozhodně neposílil, byl Andrej Babiš. V minulosti nacvičená póza mučedníka tentokrát nefungovala.

Překvapivou demisí navíc Sobotka upozornil širší veřejnost, že ministr financí je ve střetu zájmů, když daňové podvody vyšetřují jím jmenovaní úředníci. A že Babiš například dosud nesplnil, co v České televizi slíbil – že zveřejní převod peněz na nákup dluhopisů z jeho účtu na účet Agrofertu.

Co však zcela jistě oslabilo jeho pověst u středních vrstev, byly záznamy hovorů s novinářem MF Dnes Markem Přibilem jasně svědčící o tom, že ovlivňuje jím koupená média ve svůj politický prospěch.

Zvláště třetí nahrávka, zveřejněná v pondělí, připomíná debaty kmotra a jeho mafiánského podřízeného, kteří se domlouvají, jak zničit politickou konkurenci.

Všichni, jimž se před půlrokem zdálo, že vzrušená debata ohledně novely zákona o střetu zájmů byla jen předvolebním cvičením, by si měli poslechnout tyto záznamy. Jak u Zemana, tak u Babiše se tedy kvůli vládní krizi objevily vážné trhliny v jejich politickém příběhu.

Připomeňte si, jak probíhalo setkání Sobotky se Zemanem na Pražském hradě:

Video placeholde

Konflikt prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě. • ČTK

Svými tahy s demisí a jejím odvoláváním zůstal premiér Sobotka pro část veřejnosti nesrozumitelným váhavcem. Jiná část s ním však solidarizovala jako nikdy v minulosti. Nahlas upozornil na rizika spojená s dalším působením Andreje Babiše v české politice. A tenhle problém přenesl i za hranice země.

Čtěte další komentáře Bohumila Pečinky >>>

Bylo zajímavé sledovat, jak místy sám bojuje proti prezidentu republiky, babišovským médiím i Babišovi. Je na něm vidět, že nemá rád tyto způsoby komunikace, ale bojuje, protože ví, že mu nic jiného nezbývá. Závěr jeho vrcholného politického působení tak přinejmenším dostane silnou tečku.

Jinak řešení vládní krize se od středy přesune do Poslanecké sněmovny a na česká náměstí, kde budou lidé demonstrovat proti rizikům spojeným se jménem Babiš. Tím vládní krize fakticky přejde do chronické fáze.

Autor je komentátorem Reflexu