Kriminalizovat jádro je za hranou racionálního uvažování, prohlásil volební lídr Pirátů

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: anna vackova E15

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý
Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý
5
Fotogalerie

Podnikatelské organizace vyzvaly v rámci společné debaty české europoslance, aby bránili vnitřní evropský trh před protekcionismem. Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý varuje například před důsledky směrnice o vysílání pracovníků nebo dalším zpřísňování opatření v boji proti klimatickým změnám. Volební lídr Pirátů Marcel Kolaja současně zkritizoval přílišné spoléhání na obnovitelné zdroje energie.

Čeští europoslanci by měli bojovat proti ochranářským tendencím některých velkých zemí Evropské unie, shodli se zástupci Hospodářské komory, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Svazu průmyslu a dopravy. „Přál bych si, aby Evropský parlament a Evropská komise byly opravdu silnější v prosazování jednotného trhu. Zároveň si ale musí uvědomit, že je EU přeregulovaná, a je v rukou ekonomických zájmů velkých členských zemí,“ řekl Dlouhý při společné debatě s lídry kandidátek do voleb do Evropského parlamentu.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>

Podnikatelé se bojí dopadů klimatických dohod a prosazování obnovitelných zdrojů. „Evropa může být lídrem v ochraně klimatu, zároveň si však musí uvědomit, že funguje v rámci nějakého globálního trhu. Všechna rozhodnutí mají vliv na nastavení ekonomiky Evropské unie,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu Jan Rafaj, podle kterého je pro Česko důležitá ochrana energetického mixu. „Rozhodování o energetice musí zůstat na úrovni členských zemí. Každá země má totiž jiné výchozí podmínky,“ řekl Rafaj v narážce na chystaný přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku. „Kriminalizovat jádro je za hranou racionálního uvažování. Nelze získávat energii jen z obnovitelných zdrojů,“ souhlasil s ním volební lídr Pirátů Marcel Kolaja.

Protekcionismu se obávají také někteří další europoslanci. „Myslím, že budeme svědky nárůstu protekcionismu na vnějším, ale i vnitřním trhu,“ uvedla lídryně kandidátky ANO Dita Charanzová. „Vnitřní trh v současnosti není o tom, že bouráme bariéry, posledních pět let na něm ty bariéry naopak stavíme,“ řekla Charanzová, podle které je důležité omezit regulace pro živnostníky. Podobně jako podnikatelé chce, aby ke každému legislativnímu kroku vytvořily evropské instituce dopadové studie. 

Většina stran odmítá, aby unie dále nastavovala jednotné daňové základy pro členské státy. Země si mají podle nich o daních rozhodovat sami. ODS nebo ANO také odmítají úmysl Evropské komise, aby se o daňových záležitostech rozhodovalo většinovým hlasováním a ne jako dosud jednomyslným. 

Výjimkou je podle europoslanců zdanění digitálních společností, které by se podle nich efektivněji řešilo na evropské úrovni. „Chceme zdanit nadnárodní společnosti, jako jsou Google nebo Facebook. Mají obrovské zisky, ale daní to někde v daňových rájích. Jsou to fakticky daňové úniky,“ řekl Kolaja. České ministerstvo financí již pracuje na své verzi digitální daně. Na evropské úrovni by se podle europoslanců měla také řešit kyberbezpečnost.

Prezident konfederace zaměstnavatelů Jan Wiesner doplnil, že by se europoslanci měli zaměřit také na vzdělávání a školství na evropské úrovni. „Inovace jdou velice rychle dopředu a je třeba tomu školství přizpůsobit. Je vidět, že například v Asii jdou touto cestou a podporují vzdělávání,“ řekl Wiesner. V souvislosti s tím vyzývají zástupci podnikatelských organizací, aby se vybudoval jednotný digitální trh a podporoval se volný pohyb dat.