Starostové se chtějí přidat k eurolidovcům

Europoslanec Stanislav Polčák

Europoslanec Stanislav Polčák Zdroj: Stanislav Polčák

Europoslanec Stanislav Polčák
Budova Evropského parlamentu v Bruselu
3
Fotogalerie

Hnutí STAN, jehož europoslanec Stanislav Polčák sedí v klubu Evropské lidové strany, zahájilo jednání o plnohodnotném členství v nadnárodní partaji. Eurolidovcům už poslalo k posouzení své stanovy.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se chce stát plnohodnotnou členskou stranou Evropské lidové strany (EPP). V rozhovoru pro deník E15 to potvrdil europoslanec a dvojka evropské kandidátky STAN, TOP 09 a regionálních hnutí Stanislav Polčák. „Už je načase. Zahájili jsme jednání s EPP, poskytli jsme straně své stanovy,“ říká Polčák. 

Polčák je jediným europoslancem hnutí STAN a v současném Evropském parlamentu zasedá v poslaneckém klubu EPP. Ale na rozdíl od KDU-ČSL a také TOP 09, s níž Starostové před pěti lety kandidovali v koalici, není jeho hnutí členem této nadnárodní strany. 

Podle Polčáka členství v jiné panevropské partaji prakticky nepřichází v úvahu, a to nejen proto, že STAN kandiduje v koalici s TOP 09, která už členskou stranou EPP je. „Mně se v posledních pěti letech v té frakci pracovalo dobře. Určitě nebudeme převlékat kabáty,“ uvádí Polčák.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>

Procedura přijetí strany do panevropského celku není úplně jednoduchá. Podle mluvčího poslanecké frakce EPP Marka Hannibala vše začíná žádostí o přijetí. Následně si eurolidovci vyžádají od přijímané strany stanovy a program. „Je potřeba ověřit, že strana je hodnotově ukotvená tak, aby to bylo v souladu se směřováním EPP,“ říká Hannibal s tím, že eurolidovci také z opatrnosti nepřijímají zcela nově vzniklé strany, které dosud neprošly volbami.

Po prostudování stanov přijíždí do země delegace EPP, která nějaký čas zkoumá jednání a život přijímané strany přímo na místě. Konečné rozhodnutí o členství v EPP má v rukách politické shromáždění, kde zasedají zástupci členských stran i přidružených organizací. „Celá procedura může trvat zhruba rok,“ dodává Hannibal.

Poslanecký klub EPP je s 218 poslanci nejsilnější frakcí v současném Evropském parlamentu. V Evropské unii má 47 členských stran včetně německé CDU/CSU, francouzských republikánů nebo španělské Lidové strany. Pozastavené členství má v tuto chvíli maďarský Fidesz premiéra Viktora Orbána. Jednání o dalším osudu této strany uvnitř EPP by se podle mluvčího Hannibala měla posunout po evropských volbách.