Fischer: Česká diplomacie funguje v nouzovém režimu, Hamáčka by mohli zastupovat senátoři

Pavel Fischer

Pavel Fischer Zdroj: ČTK

Pavel Fischer
Pavel Fischer
Pavel Fischer
4
Fotogalerie

Bývalý diplomat Pavel Fischer má senátní kampaň o něco jednoduší než většina jeho soupeřů, lidé ho dobře znají z lednové prezidentské volby. I podle bookmakerů má vedle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) největší šanci na zvolení. V horní komoře se Fischer, který kandiduje na Praze 12 s podporou KDU-ČSL, STAN, TOP09 a ODS, chce věnovat hlavně zahraničněpolitickým otázkám. „Řada důležitých rozhodnutí tam propadá roštem," komentoval pro deník E15 situaci na ministerstvu zahraničí, které vede Jan Hamáček s nejasným přispěním europoslance Miroslava Pocheho (oba ČSSD).

Co chcete v Senátu prosadit? Často mluvíte o zahraniční politice, obraně...

Jsme v situaci, kdy Česká republika nemá plnohodnotného ministra zahraničí. Jsme vlastně v nouzovém režimu. Řídit ministerstvo vnitra a ministerstvo zahraničí zároveň se dá jenom chvilku. Vidím, kolik věcí a důležitých rozhodnutí propadá roštem. Z vlastních zkušeností vím, že bylo hodně situací, kdy jsem jako velvyslanec, politický ředitel ministerstva zahraničí nebo při práci pro Václava Havla se senátory pracoval. Oni mohou v zahraniční a bezpečnostní politice skutečně hodně odpracovat.

Zároveň je těch věcí mnohem víc. Otázka rozvoje znevýhodněných regionů, to je téma celoevropské. Na Praze 12, kde kandiduji, je mnoho otázek, které se musí řešit v součinnosti. Otázky těch velkých liniových staveb, rychlodráhy, parkování, nová linka metra.

Kandidát na Praze 4 Jiří Drahoš také hodně mluví o dopravě v Praze, co ale senátor konkrétně zmůže v této oblasti? Senát sice nedávno pomohl prosadit zákon o liniových stavbách, což je pro Prahu významné, ale co dalšího ještě může reálně udělat?

Je tu celá řada věcí, ve kterých senátor nemůže rozhodovat za ostatní, ale může pomoci, aby se ostatní zkoordinovali na celostátní úrovni. Starosta Libuše mi třeba ukázal, kde je potřeba, aby se dohodli s Kunraticemi na tom, kudy povede obchvat. Ty věci zkrátka přesahují. Jeden starosta to nemůže udělat sám, potřebuje k tomu součinnost a jsou okamžiky, kdy senátor opravdu může pomoci.

Když se podíváte na vysokorychlostní tratě, tak si musíme krutě připustit, že kolem Česka vznikl obchvat vysokorychlostních tratí, který naši zemi míjí. To je velká strategická chyba, kterou připustily všechny vlády po roce 1990, že to nevzaly jako téma. To je třeba odpracovat a trvá to patnáct dvacet let, než je vidět výsledek. To je třeba dávat do veřejné debaty a já jsem na to připraven. Jezdit jako za císaře pána u nás, to jsou velké ekonomické ztráty, které je potřeba pojmenovat a strategicky řešit. A to jeden starosta nezmůže, senátor může zajistit, aby se to téma dlouhodobě vracelo na stůl. A to chci dělat.

Mluvíme teď o roli nějakého mediátora, máte ale už nějaké nápady na legislativní návrhy?

Mám mnoho témat, o které bych se chtěl zasadit v zahraniční politice. Ale s otázkami dopravy se musím teprve seznámit.

Kde by se Česká republika měla v diplomacii zlepšit?

Chybí nám tu klidná a dlouhodobá debata o evropských tématech, to je třeba otevřít. Druhá věc je otázka bezpečnosti celého evropského prostoru. Jsou tu otázky, které se týkají nás, přestože o nich nečteme každý den v novinách. Mluvili jsme o ministru zahraničí - tak i v horní komoře mohou být senátoři, kteří mohou s řadou témat pomoci a jsou kompetentní na to, aby mohli i vystoupit jménem České republiky a při některých příležitostech tak pana ministra zastoupit. Myslím si, že je tam obrovský potenciál, který nevyužíváme.

Co se týká diplomacie, jak vnímáte chování prezidenta Miloše Zemana, který se rozhodl nevystoupit k výročí sovětské invaze z roku 1968 nebo neúčastnit se zářijového Valného shromáždění OSN v New Yorku?

Já to neumím hodnotit jinak, než že není na svém místě. Na Valném shromáždění, když jste přítomen, tak je tam jedna schůzka za druhou. Můžete tam jednat se zeměmi, ve kterých například nemáme diplomatické zastoupení. To je obrovská příležitost, která je jednou za rok. A tam je potřeba, aby tam byli přinejmenším dva z nejvyšších ústavních činitelů. Když tam jede jenom jeden, tak to děláme špatně. (Na Valné shromáždění OSN nakonec jede vicepremiér a ministr zahraničí a vnitra Jan Hamáček z ČSSD. Premiér Andrej Babiš nemá podle svých slov čas - pozn. red.)

Kandidujete s podporou více stran, už jste si rozmyslel, do kterého senátní klubu byste po zvolení vstoupil? Nebo byste zůstal nezařazen?

Já jsem hrdý na to, že se mi podařila spolupráce se čtyřmi stranami najednou. Zatím jsem otázku klubu neřešil. Mám představu, že bych ji začal řešit teprve ve chvíli, kdy bych byl zvolen.

Kdyby lidovci měli šanci stát se nejsilnějším klubem v Senátu, podpořil byste je?

Nekomentuji, nemám na to názor, neznám výsledky voleb. Nechme promluvit voliče.