Nová vláda musí připravit Česko na další vlnu pandemie. Přešlapovat na místě nestačí

Očkovací centrum Bohéma v brněnském Janáčkově divadle. Od 20. září 2021 umožní zájemcům registraci ke třetí dávce očkování proti covidu-19 (17. 9. 2021)

Očkovací centrum Bohéma v brněnském Janáčkově divadle. Od 20. září 2021 umožní zájemcům registraci ke třetí dávce očkování proti covidu-19 (17. 9. 2021) Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Očkovací centrum Bohéma v brněnském Janáčkově divadle. Od 20. září 2021 umožní zájemcům registraci ke třetí dávce očkování proti covidu-19 (17. 9. 2021)
Očkovací centrum Bohéma v brněnském Janáčkově divadle. Od 20. září 2021 umožní zájemcům registraci ke třetí dávce očkování proti covidu-19 (17. 9. 2021)
Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021)
FN Královské Vinohrady
5
Fotogalerie

Za několik dní jsou volby a covidová čísla jsou k úlevě vládních i opozičních politiků zatím ještě poměrně milostivá. Bouřlivému sestavování vlády a ustanovování funkcí ve sněmovně by nepomohly přehlcené nemocnice, kolabující školství a zoufalí podnikatelé. Uplynulý rok a půl však ukázal, že je třeba se dívat dál než na aktuální údaje.

Vzhledem ke stále nízké proočkovanosti obyvatel a postupně se zhoršující situaci se musí Česko připravit. Vláda Andreje Babiše (ANO) toho přitom příštímu kabinetu mnoho nezanechá.

Deset let starý plán

Byť už jsou hygienické stanice efektivnější, nemocnice připravenější, existuje prověřený systém testování a trasování a je dostupné očkování, stále chybí na celostátní úrovni plán, jak postupovat při další vlně. Ne další PES či jiné nedodržitelné schéma, ale dlouhodobý plán řízení pandemie. On tedy existuje, jmenuje se Pandemický plán České republiky, jenže je z roku 2011 a reagoval na tehdejší šíření SARS. Za rok a půl se ho ministerstvu zdravotnictví pod vládou ANO nepodařilo aktualizovat.

„Aktualizace pandemického plánu je v procesu. Jeho finalizace je spojená s aktuálními aktivitami WHO, která v této oblasti zpracovává široký materiál obsahující poznatky, zkušenosti a poučení z rok a půl trvající pandemie,“ uvedl mluvčí rezortu Kryštof Berka s tím, že se čeká na doporučení zdravotnické organizace. Ministerstvo a hygienici si zatím připravili interní plány řízení epidemie. Nutno dodat, že například vláda amerického prezidenta Joea Bidena bez ohledu na WHO před několika týdny schválila vlastní pandemický plán pro svých 330 milionů obyvatel.

Termín voleb 2021

Video placeholde
• Videohub

Potřebu plánu zdůraznila na zářijovém poselství o stavu Unie také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která oznámila spuštění nového programu pro prevenci zdravotních rizik. V programu, který má posílit odolnost Evropské unie vůči zdravotním krizím, chce EU do roku 2027 investovat 50 miliard eur. „Pandemie je maraton, nikoli sprint,“ prohlásila německá politička. „Měli bychom udělat vše pro to, abychom předešli pandemii neočkovaných,“ dodala.

Pružná reakce krajů

Přestože deset let starý český pandemický plán lze používat, Babišův kabinet to neudělal. Plán rozděluje úkoly mezi všechny rezorty, hygieniky, kraje a další orgány, a to už v momentě, kdy pandemie teprve hrozí. Kdyby jej vláda dodržovala, už v okamžiku, kdy se covid-19 masivně šířil v Číně, by začala řešit dodávky a distribuci ochranných pomůcek, zkoumat možnosti nákupu léků i vakcín, zajistil testy, připravil mediky na nasazení či zemi na možná omezení. Zároveň by se aktualizovaly rezortní, krajské a další pandemické postupy.

Asi největší vadou zastaralého pandemického plánu je to, že příliš nepočítá s dalšími vlnami epidemie a s plošným testováním a očkováním. Nevěnuje se ani kompenzacím podnikatelům. Pirátská poslankyně Olga Richterová upozornila, že vláda dostala od poslanců za úkol plán aktualizovat už před více než rokem. „To, že se to dodnes nestalo, je katastrofální. Právě chybějící plán nám na podzim 2020 způsobil váhání a nakonec i ztrátu desítek tisíc životů,“ tvrdí poslankyně. Přitom řada nemocnic i krajů své plány aktualizovala bez ohledu na stát.

Zaspal i Hamáček

Kromě ministerstva zdravotnictví zaspal i šéf rezortu vnitra Jan Hamáček (ČSSD), kterému se nepodařilo prosadit novelu ústavního zákona o bezpečnosti. Cílem bylo, aby vedle celostátního nouzového stavu úprava zakotvila i možnost vyhlášení stavu nebezpečí. To mohou v současnosti udělat pouze lokálně hejtmani. „Umožní to pružněji a citlivěji reagovat na krizovou situaci,“ uvedl Hamáček. Návrh zákona nicméně poslal do legislativního procesu pozdě a s volbami tak spadne pod stůl.

Za několik měsíců, konkrétně v únoru příštího roku, skončí také pandemický zákon prosazený opozicí. Ten byl přijat výhradně pro řešení pandemie koronaviru a měl nahradit neustále prodlužovaný nouzový stav. Brzy se však ukázaly jeho nedostatky. Sami úředníci přiznávají, že byl šitý horkou jehlou. Právě jednotný pandemický plán by mohl jasně stanovit, podle jakých zákonů má vlastně vláda postupovat. Soudy v posledních měsících jasně poukázaly, že vládní nařízení krytá různou kombinací zákona o ochraně veřejného zdraví, krizového a pandemického zákona nemohou fungovat.

Očkování má skluz

Problémy způsobené chybějící či špatnou legislativou by mohl znásobit pokulhávající očkovací plán. Vláda předpokládala, že na konci prázdnin podstoupí vakcinaci až 75 procent populace. K této hranici, po jejímž dosažení by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) bylo možné ve vnitřních prostorech a hromadné dopravě odložit respirátory, zbývá ještě skoro dvacet procent.

„Zapojujeme celebrity, přesvědčujeme lidi, aby se nechali očkovat, cílíme na mladé osoby,“ řekl premiér Babiš. K větší proočkovanosti mají přispět mobilní týmy nebo očkování bez registrace. „Čekáme na vakcínu pro menší děti, řešíme protilátky,“ dodal.

Odborník na zdravotnictví za koalici Spolu Vlastimil Válek míní, že očkování musí pokračovat jiným způsobem, protože velká očkovací centra už podle něj nemají dostatek zájemců. „Je třeba zavést systém takzvaného „door to door“ očkování. Musí fungovat mobilní týmy, které budou objíždět i malé obce a oblasti kde lidé nejsou naočkováni. Pokud nebudou chtít podstoupit očkování, musí jim týmy nabídnout alespoň testování na protilátky,“ uvedl Válek.

Lockdown už ne

Opozice už nechce dopustit žádný další lockdown, zejména plošné uzavření škol. Navrhuje provádět lokální kroky tam, kde je to nutné. Tedy testovat a trasovat v místech s hrozbou potenciálního vzniku ohnisek nákazy.

Poslanci Martinu Baxovi (ODS) však chybějí jasné informace o tom, jaké nebezpečí momentálně v souvislosti s koronavirem hrozí. „Bohužel jsme znovu svědky rozporuplných informací o tom, co se bude dít. Něco jiného říká ministr zdravotnictví, něco jiného premiér,“ připomněl spor ve vládě o uznání protilátek.

Kabinet kritizuje i lídr dvojbloku Pirátů a STAN Ivan Bartoš. Uskupení by epidemii řídilo na základě dat a doporučení odborníků. „Důležité je testování, trasování, dostupnost vakcín a také to, zda se budou uznávat protilátky. Vláda musí představit plán a dát lidem jistotu, co se stane,“ soudí.

Boj s covidem ve volebních programech stran

  • ANO

Investice do nemocnic, jejich zařízení a personálu. Navyšování počtu zdravotníků a zvýšení atraktivity zdravotních profesí pro studenty. Reforma celého systému ochrany veřejného zdraví. Soběstačnost výroby léků a zdravotnických prostředků. Vytvoření českého Robert Koch-Institutu.

  • ČSSD

Do roku 2025 zvýšit počet studentů lékařských fakult a zdravotnických škol o 20 procent, aby bylo zdravotnictví připravené na případné pandemie. Vytvoření sítě veřejně garantovaných zařízení ambulantní i lůžkové péče. Do roku 2025 zvýšit platy zdravotníku o 50 procent.

  • Piráti a STAN

Vybudování efektivního systému pro zvládání pandemie s důrazem na trasování, testování a na očkování. Vytvoření funkční odborné základny pro rozhodování vlády. Příprava scénářů a plánů pro případ další vlny koronaviru a také příprava kapacit. Reforma systému ochrany veřejného zdraví.

  • Spolu

Zkušenost nouzového stavu ukázala nutnost vytvořit nový strategický plán pro řešení krizových zdravotnických situací, budou využity poznatky shromážděné během různých fází pandemie nemoci covid-19. Profesionální řízení zdravotnictví zajistí kompetentní sbírání a vyhodnocování dat.

  • SPD

Epidemie covidu-19 prokázala naprosto nedostatečnou kapacitu hygienické a protiepidemické služby. Ty bude nutné fakticky znovuvybudovat, protože byly v minulosti nepřiměřeně zredukovány.

  • Přísaha

Důkladné prověření všech covidových státních zakázek. Stát nesmí znovu zklamat. Děti už nikdy nesmějí zameškat tak masivní část školního roku, vakcíny se už nikdy nesmějí stát nástrojem pro vydírání a poctiví lidé už nikdy nesmějí čekat měsíce na pomoc od státu.