Nová vlivná jména mezi sponzory. Špičky českého byznysu podpořily Trikolóru i SPD

SPD Tomia Okamury obdrželo dar o jednoho ze zakladatelů Bohemia Interactive.

SPD Tomia Okamury obdrželo dar o jednoho ze zakladatelů Bohemia Interactive. Zdroj: Profimedia.cz

Bohatí Češi začali přispívat stranám, které zatím příliš velkých darů od byznysmenů nezískaly – hnutím Trikolóra a SPD Tomia Okamury. Spoluzakladatel firmy Bohemia Interactive Slavomír Pavlíček poslal SPD 300 tisíc korun a developerská skupina Finep darovala Trikolóře 200 tisíc. Vyplývá to z transparentních účtů politických stran. 

Mezi nové donátory politickým stranám patří jeden z nejbohatších Čechů Slavomír Pavlíček, který založil síť prodejen JRC nebo herní studio Bohemia Interactive a jehož jmění bylo podle magazínu Forbes v loňském roce odhadováno na 3,2 miliardy korun. Pavlíček podpořil darem 300 tisíc korun krajně pravicové hnutí SPD Tomia Okamury. „Nejde však o dar SPD jako takové, ale o podporu konkrétního politika, který je členem této strany,“ řekl deníku E15 Pavlíček. „S programem SPD se v řadě bodů rozcházím,“ doplnil. 

Konkrétně svoji podporu směřoval na poslance SPD Radka Kotena, který působí jako předseda bezpečnostního výboru. „Chci pro sebe i pro své blízké život ve společnosti, která bude garantovat bezpečnost a respektování práv a svobod občanů a nepůjde cestou ekonomického kolapsu,“ odůvodnil svoji podporu Pavlíček. Koten je znám jako odpůrce migrace a islámu, před rokem 1989 působil u Pohraniční stráže v Mikulově. 

Pavlíček plánuje finanční dary politikům posílat i v dalších letech. „Hodlám do budoucna pokračovat v podpoře konkrétních politiků, vyjma případů, kdy by byli členy stran s programem odporujícím zájmům České republiky,“ uvedl Pavlíček. 

Developerská společnost Holding Finep pro změnu podpořila hnutí Trikolóra částkou 200 tisíc korun. „Věříme, že podobným symbolickým přihlášením k odpovědnosti za naši budoucnost podporujeme dobrý budoucí vývoj země, kterou máme rádi,“ uvedl pro deník E15 mluvčí Finepu David Jirušek, podle kterého tím holding odkazuje na filantropickou tradici první republiky. 

Na otázku, zda bude Finep v budoucnu podporovat politické strany, Jirušek odmítl odpovědět. „Máme za to, že podporovat vybrané projekty či události se má ze své podstaty, nikoli kvůli marketingu. Proto zároveň naše podpory nekomentujeme a ani se jimi případně veřejně nechlubíme. A u tohoto také zůstaneme i v tomto případě a více naši podporu komentovat nebudeme,“ napsal mluvčí společnosti.

Trikolóře poslal sto tisíc také Richard Chlad. Miliardář, bývalý automobilový závodník a někdejší král tuzemského hazardního byznysu dlouhodobě kritizuje státní a obecní restrikce hazardních podniků, které jeho byznys značně omezily. „Trikolóra je v dnešním politickém marasmu pro mne jediná strana, která prosazuje mnou vyznávané hodnoty,“ uvedl Chlad. Podnikatel doufá, že příští parlament „se přestane bezvýhradně podrobovat diktátu a zcestné evropské legislativě“ a „devastační dotační politice“. Trikolóru v minulosti podpořil milionem korun i další hazardní podnikatel Ivo Valenta, který provozuje sázkovou kancelář Synot. 

Podívejte se na programy politických stran před volbami.

Video placeholde
Volební programy favoritů voleb - daně • Videohub

Dopravní společnost ICOM, kterou vlastní Eva a Kateřina Kratochvílovi, podpořila ODS darem 200 tisíc korun. Není to však poprvé, co rodina Kratochvílových, jejichž jmění se odhaduje na tři miliardy korun, občanské demokraty podpořila. Při loňských krajských volbách společnost z Vysočiny poskytla ODS finanční a nefinanční podporu ve výši jednoho milionu korun. 

Už dříve štědrou podporu opozičním stranám přislíbili investoři z fondu Pale Fire Capital. Jan Bárta, Dušan Šenkypl a Petr Krajíček a další podnikatelé prozatím mezi koalice Spolu a Piráti a Starostové rozdělili dvanáct milionů korun. Další finanční podpora by stranám od Spolku na podporu liberální demokracie, který investoři pro tento účel založili, měla dorazit ještě před volbami, potvrdil Dušan Šenkypl deníku E15.