Wisconsin, Michigan i Pensylvánie stále sčítají hlasy. Státy v minulosti musely hlasy přepočítávat

Prezidentské volby ve Spojených státech

Prezidentské volby ve Spojených státech Zdroj: Reuters

Prezidentské volby ve Spojených státech
Prezidentské volby ve Spojených státech
3
Fotogalerie

Vzhledem k dosavadnímu vývoji po prezidentských volbách ve Spojených státech je stále pravděpodobnější, že se na jméno nového prezidenta USA bude čekat déle, než bývá obvyklé. Hlasy voličů stále počítají například státy Michigan, Wisconsin či Penslyvánie. právě tyto státy v minulosti zažily i přepočítávání hlasů po volbách.

Pozornost země se nyní upírá k hrstce států, kde ještě pozorovatelé nemají jasno o vítězi. Podobně jako v roce 2016 by mohla rozhodovat trojice států v takzvaném Rezavém pásu, tedy Pensylvánie, Michigan a Wisconsin.

Nejasné je stále vyústění souboje o Bílý dům také v Georgii nebo Severní Karolíně, kde předvolební průzkumy dávaly dvěma hlavním kandidátům relativně vyrovnané šance. Zpravodajský web BBC uvádí, že na jméno prezidenta pro další čtyři roky se možná bude čekat několik dní. Nic na tom nemění to, že Trump už se označil za vítěze voleb.

Spojené státy přepočítávání hlasů ze své minulosti již znají. Největší pozornost vyvolalo přepočítávání hlasů, které provázelo prezidentské volby z roku 2000. Za vítěze voleb se tehdy prohlásil republikán George Bush mladší, demokrat Albert Gore ale porážku neuznal. Veškerá pozornost se upřela na Floridu, kde Gore dosáhl toho, že floridský nejvyšší soud nařídil ruční přepočítávání hlasů v několika obvodech.

Několikatýdenní přepočítávání hlasů tehdy zastavil až nejvyšší soud za stavu, kdy Bush vedl před Gorem o 537 hlasů a byl tak vyhlášen za vítěze, třebaže v absolutních číslech Gore získal více hlasů, a to o více než půl milionu.

Přepočítávání hlasů provázelo i volby v roce 2016. O přepočet hlasů ve třech státech - Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu - tehdy požádala neúspěšná prezidentská kandidátka americké Strany zelených Jill Steinová, která bez důkazů tvrdila, že stroje evidující a počítající hlasy byly vystaveny riziku hackerských útoků. Soudy v Michiganu a Pensylvánii její žádost zamítly, ve Wisconsinu přepočítávání potvrdilo vítězství Donalda Trumpa nad Hillary Clintonovou, jeho náskok dokonce narostl.

Steinová získala v obou státech okolo jednoho procenta hlasů, podle některých komentátorů však mohla Clintonové přetáhnout klíčové voliče, kteří by demokratce pomohli k celkovému vítězství. Trump nakonec získal pohodlnou většinu volitelů, Clintonová ale získala o téměř 2,9 milionu více hlasů než Trump.