Češi propadli půjčkám! Jaká jsou jejich „NEJ“?

Zdroj: Lemony trade s.r.o.

Podle České bankovní asociace (ČBA) jsme si do letošního září vypůjčili přesně 3 149 miliard korun. Meziročně jde asi o sedmiprocentní nárůst oproti roku minulému. Na co si půjčujeme nejčastěji? Kdo dluží nejvíce, či který den je u spotřebitelů z hlediska půjček nejoblíbenější? Pojďme se společně podívat na „NEJ“ ze světa spotřebitelských úvěrů.

Nejvíce peněz padlo na bydlení

Nejčastěji uzavíraným úvěrem je úvěr hypoteční. Z celkového počtu poskytnutých úvěrů činí hypotéky celých 74 %. Během minulého roku jsme si na bydlení půjčili 1 053 miliard korun. Letos bude toto číslo o poznání nižší. Důvodem jsou nejen přísnější podmínky poskytnutí hypoték, ale také vyšší úrokové sazby. Průměrná výše hypotéky činila v roce 2016 2 034 199 Kč. Lidé si nejčastěji půjčovali na koupi nového domu (asi 60 %) anebo na jeho výstavbu (19 %).

Nejoblíbenější spotřebitelské úvěry

Druhou skupinu úvěrů, které si sjednáváme nejčastěji, jsou klasické spotřebitelské půjčky. Nějaký druh tzv. Osobní půjčky má v Česku asi 3 000 000 lidí. Průměrná výše dluhu na zadluženého občana činí zhruba 1,33 milionu korun. K vyššímu zadlužení i nárůstu exekucí nepochybně přispívá také dostupnost kreditní karet i nebankovních úvěrů. Prostřednictvím kreditky dluží jeden z deseti dotázaných Čechů. Co se týče nebankovních úvěrů, těm kromě klasických půjček pro problémové skupiny lidí vévodí i rychlé úvěry a P2P půjčky, kdy si lidé půjčují peníze mezi sebou.   

Nejčastěji si půjčujeme na bydlení, elektroniku i automobily

Kromě obřího balíku půjček na pořízení nového bydlení, si půjčujeme také na jeho vybavení či rekonstrukci. Mnoho lidí si ale také bere půjčku na pořízení nového či ojetého automobilu, spotřební elektroniku anebo nečekané výdaje, spojené třeba se zdravotní péčí. Půjčujeme si také na doplatky energií, úhradu faktur od mobilního operátora anebo klasické provozní výdaje domácnosti. Bohužel život na dluh je v Česku poměrně oblíbený, proto není výjimkou třeba i půjčka na luxusní zahraniční dovolenou anebo nákup vánočních dárků.

Nejvíce si půjčují muži okolo padesátky

Pokud bychom se blíže podívali na typickou osobu dlužníka, bude jím muž kolem padesáti let věku, zaměstnaný ve službách, s bydlištěm na území Moravskoslezského (14 % dlužníků), Středočeského (13 % dlužníků) anebo Ústeckého kraje (11 % dlužníků). Průměrný dluh této věkové skupiny činí 28 000 Kč. Spousta osob naštěstí svou bezútěšnou situaci aktivně řeší a využívá bankovní i nebankovní konsolidace půjček. Naopak nejméně zadlužených osob bydlí v Karlovarském kraji a na Vysočině (přibližně 4 % v každém z nich).

Nejčastěji si bereme půjčku před Vánoci a v pondělí

Nikoho asi příliš nepřekvapí, že poptávka po bankovních i nebankovních půjčkách stoupá tradičně v předvánočním období. Podle marketingové ředitelky jedné známé úvěrové společnosti se začínají lidé o půjčky zajímat už během měsíce října, kdy je poptávka po půjčkách zhruba o čtvrtinu vyšší. Zajímavé jsou však i statistiky jiné úvěrové společnosti, které říkají, že nejčastěji o půjčky žádáte během pondělka. Naopak v závěru týdne poptávka po úvěrech pomalu klesá.

Nejzadluženější jsou Petrové a Býci

Podle výše zmíněné statistiky si také nejvíce půjček sjednávají Petrové, Jirkové a Jany. Zajímavý je i průzkum mezi znameními. Nejvíce půjček si údajně berou lidé narození ve znamení Býka. Nejméně se o půjčku zajímají naopak zrozenci ve znamení Vah. Průměrný věk žadatele o půjčku je 42 let a nejčastějším žadatelem je svobodná osoba, pracující zejména v oblasti služeb.