Mzdy v IT prudce rostou, v Praze si stále vyděláte nejvíce

, ilustrační foto

, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Online půjčky, ilustrační foto
Další bláznivý cíl Elona Muska: chce propojit mozek a počítač
Mzdy v IT v roce 2017
4
Fotogalerie

Sektor IT představuje stále atraktivnější obor, mimo jiné také díky výraznému růstu mezd. 

Dokazují to data personální agentury Grafton Recruitment. „Kvůli velkému nedostatku IT expertů rostou mzdy v IT rychleji než celorepublikový průměr. Podle dat ČSÚ loni rostly nominální mzdy o 4,3 procenta, v IT ale sledujeme růst nástupních mezd o deset procent. A dynamika je obdobná i letos,“ uvádí Jitka Součková, marketingová ředitelka společnosti Grafton Recruitment s tím, že nejvíce si lidé z IT stále vydělají v Praze, ale Brno začíná metropoli dohánět.

Třeba ředitel IT si v Praze a Středočeském kraji přijde v průměru od 120 do 200 tisíc korun, v Jihomoravském kraji ale mzdy začínají od 80 tisíc a končí na 150 tisících. Atraktivním oborem pro samotné vývojáře je především jazyk Java, kde si při nástupu v Praze mohou říct o 40 až 60 tisíc korun. Pokud mají pětileté zkušenosti, jejich nástupní mzda povyroste na 80 až 110 tisíc korun.

Mzdy v IT v roce 2017Mzdy v IT v roce 2017|E15

Mzdy vývojářů Java v Brně jsou nižší, ale těsně za Prahou.  Podle průzkumu rostou i požadavky na uchazeče. Znalost jednoho jazyka – angličtiny – se stává standardem, výhodou je znalost i druhého jazyka, nejlépe němčiny.  Trendem je stále širší nabídka firemních benefitů.

Vývojáři také musejí mít pocit, že jejich práce má smysl. „Češi chtějí být dobře zaplacení. Pokud ale mají v oborech nadstandardní mzdy, tak jen vysoké ohodnocení přestává stačit. Sleduji, že řada vývojářů opouští korporátní firmy a chce se věnovat zajímavějším projektům s nějakým dopadem, často i v zahraničí,“ připomíná Tomáš Dombrovský, hlavní analytik společnosti LMC.

IT obor ale přesto nezvítězil v růstu mezd. „Více rostly mzdy například u konstruktérů ve strojírenství. Tam nástupní mzda meziročně vzrostla přibližně o šest tisíc na 39 tisíc korun. Percentuálně také více rostly mzdy u oborů, ve kterých se průměrná mzda pohybovala kolem minimální, “ dodává Dombrovský.