Co vám (ne)uteklo 2021: Krize ve Škodě Auto, zemětřesení v PPF i Čuprův jednorožec...

Video placeholde
Společnost PPF Real Estate Holding získala v metropolitní oblasti Atlanty velký kancelářský areál Masell Overlook
Společnost PPF Real Estate Holding získala v metropolitní oblasti Atlanty velký kancelářský areál Masell Overlook
Společnost PPF Real Estate Holding získala v metropolitní oblasti Atlanty velký kancelářský areál Masell Overlook
Společnost PPF Real Estate Holding získala v metropolitní oblasti Atlanty velký kancelářský areál Masell Overlook
Společnost PPF Real Estate Holding získala v metropolitní oblasti Atlanty velký kancelářský areál Masell Overlook
20
Fotogalerie

Rok 2021 byl turbulentním pro český byznys. Část podnikatelů a firem čelila těžké krizi, některá odvětví však i přes obtíže zaznamenala nevídaný úspěch. Pojďme se podívat na několik klíčových událostí, které loni zarezonovaly byznysem i celou českou ekonomikou.

Škoda Auto a události roku: zdražování, investice do elektromobilů a konec modelu Fabia Combi

Personální rošády, masivní investice do elektromobility, zdražování nových aut, odstávky výroby i odvoz desítek tisíc nedokončených vozů na odstavné plochy. Hlavní události roku 2021, které ovlivní budoucnost klíčového hráče tuzemského autoprůmyslu Škoda Auto, si připomeňte v následujícím přehledu.

PPF přišla o Petra Kellnera. Úspěšný byznys to nezastavilo

Nejbohatší Čech Petr Kellner koncem března zahynul při nehodě vrtulníku na Aljašce. Tragická událost zprvu vyvolala otázky, jaký dopad to bude mít na budoucnost PPF. Řízení rozsáhlé skupiny převzal Ladislav Bartoníček. A pod jeho vedením PPF pokračovala v dalším rozvoji. Zahájila rozsáhlou realitní expanzi v USA, výrazně pokročila ve svém plánu stáhnout O2 z pražské burzy či také uspěla s pokusem spojit své finanční majetky s Moneta Money Bank. A to není zdaleka vše.

Fotogalerie: Takto PPF letos expandovala na realitním trhu:

Americký NortonLifeLock se domluvil na spojení s Avastem

Americká softwarová společnost NortonLifeLock se o prázdninách dohodla na fúzi s českou kyberbezpečnostní společností Avast. Tu později schválili akcionáři obou společností. Hodnota transakce se vyšplhala v přepočtu na 173 miliard korun. Spojením těchto dvou společností vznikne jeden z největších kyberbezpečnostních gigantů na světě.

Z Čuprova Rohlíku se stal jednorožec

Online prodejce potravin Rohlik Group získal v polovině roku od investorů dalších 100 milionů eur (tedy přes 2,5 miliardy korun). Zařadil se tak mezi jednorožce, nebo-li firmy s hodnotou přes miliardu dolarů. Investice umožnila skupině Rohlik Group urychlit zahraniční expanzi.

Bohemia energy skončila

Situace na trhu energií v Česku se v říjnu vyhrotila a stala se i horkým politickým tématem. Skupina Bohemia Energy, která v té době patřila k největším dodavatelů energií v Česku a měla pod sebou zhruba 900 tisíc klientů, oznámila ukončení podnikatelské činnosti. To znamenalo pro její klienty přechod jinam a tíém pádem prudké zdražení energií. Následně skončili i další dodavatelé.

Soud poslal ČSA do úpadku

Městský soud v Praze vyhlásil v březnu úpadek společnosti České aerolinie (ČSA). Návrh na sebe podal sám letecký dopravce. Téměř 6000 věřitelů Českých aerolinií se do poloviny září přihlásilo do insolvenčního řízení pohledávky za více než 19,4 miliardy korun. Problémy dopadly také na Smartwings.

Babiš přes daňové ráje prohnal 400 milionů. Daty z Pandora Papers se bude zabývat policie

Českou linku takzvaných Pandora Papers zveřejnilo České centrum pro investigativní žurnalistiku. Podle toho Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud. Operace nese znaky praní peněz, shodují se odborníci. Babiš odmítl, že by v tomto případě udělal cokoli nezákonného. Pokládá to za pokus o očernění a ovlivnění voleb. Upozorňuje, že celá kauza se vztahuje k období před jeho vstupem do politiky. O kauze českého premiéra již informují významná zahraniční média, například britský deník The Guardian.

Daniel Křetínský se stal spoluvlastníkem West Hamu. Koupil 27 procent akcií

Dlouho diskutovaná událost je skutečností. Majitel Sparty Daniel Křetínský koupil minoritní podíl v anglickém West Hamu, kde hrají i čeští reprezentanti Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král. Úspěšnému Čechovi nyní patří 27 procent londýnského klubu. Vstup do West Hamu je podle britských médií investicí za zhruba 150 milionů liber (4,43 miliardy korun).

Vítek prodal majetek za více než 17 miliard korun, aby snížil dluhovou zátěž

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG), nad kterou má kontrolu podnikatel Radovan Vítek, prodala majetek zhruba za 700 milionů eur (17,7 miliardy korun). Firma v pondělí v tiskové zprávě uvedla, že jde o součást už dříve oznámeného záměru rozprodat majetek až za miliardu eur (asi 25,2 miliardy korun), aby snížila dluhovou zátěž.

Inflace se stala jedním z největších témat loňského roku. A zůstane jím i letos

Růst cen v Evropské unii, způsobený zejména zdražováním energií, v listopadu opět zrychlil. Meziroční míra inflace vystoupila na 5,2 procenta, což je nejvýše za poslední dvě desetiletí, oznámil statistický úřad Eurostat. V říjnu činila míra inflace v sedmadvacítce 4,4 procenta. Ceny rostly ve všech unijních zemích vyjma České republiky, kde zůstala inflace na hodnotě 4,8 procenta.