100 dnů Babišovy vlády. Jednání o rozpočtu zřejmě upevní spojenectví kabinetu s KSČM

Jan Hamáček a Andrej Babiš na tiskové konferenci ke sto dnům menšinové vlády ANO a ČSSD (4.10.2118)

Jan Hamáček a Andrej Babiš na tiskové konferenci ke sto dnům menšinové vlády ANO a ČSSD (4.10.2118) Zdroj: Blesk

Andrej Babiš na tiskové konferenci ke sto dnům menšinové vlády ANO a ČSSD (4.10.2118)
Andrej Babiš na tiskové konferenci ke sto dnům menšinové vlády ANO a ČSSD (4.10.2118)
Andrej Babiš na tiskové konferenci ke sto dnům menšinové vlády ANO a ČSSD (4.10.2118)
Andrej Babiš na tiskové konferenci ke sto dnům menšinové vlády ANO a ČSSD (4.10.2118)
Andrej Babiš na tiskové konferenci ke sto dnům menšinové vlády ANO a ČSSD (4.10.2118)
9
Fotogalerie

Šéfové ANO a ČSSD Andrej Babiš a Jan Hamáček jsou s prvními sto dny existence vlády spokojeni. Opozice vytýká kabinetu plánovaný rozpočtový schodek a to, že nechystá důchodovou reformu.

Schválení návrhu státního rozpočtu na příští rok, historicky nejrazantnější zvýšení důchodů a nárůst platů ve veřejné sféře. To jsou podle premiéra Andreje Babiše (ANO) a prvního místopředsedy vláda Jana Hamáčka (ČSSD) největší úspěchy kabinetu v prvních sto dnech jeho existence.

Menšinová koalice má však v Poslanecké sněmovně jen 92 hlasů. S plánem státních financí jí musí pomoci KSČM, která vládu podržela při hlasování o důvěře. Komunisté už avizovali, že klíčový zákon roku se 40miliardovým schodkem podpoří. Právě vysoký deficit v době hospodářského růstu vládě nejvíce vytýká opozice, ekonomové a podnikatelské svazy.

„Bylo nejdůležitější, že jsme schválili rozpočet v rámci programového prohlášení vlády. Klesne plánovaný deficit o deset miliardy a klesne i dluh,“ řekl Babiš s tím, že ke konci září byl rozpočet v přebytku téměř 17 miliard korun. „Ministryně financí má za úkol vyrovnaný rozpočet. Máme ho už několik let, i když to ekonomové ignorují,“ dodal.

Podle Hamáčka se sociální demokracie zachovala státotvorně, když se dohodla s ANO. „Zabránili jsme vzniku jiné vlády, která by byla pro Českou republiku podstatně horší,“ uvedl v narážce na možný svazek Babišova uskupení s SPD. „Říkalo se, že budeme fíkovým listem, že budeme zakrývat jinou koalici, která bude fungovat ve sněmovně. Nic takového se nestalo,“ podotkl.

Podle Babiše hodlá vláda snižovat daně. Klesnout má daň z přidané hodnoty u vodného a stočného nebo u služeb poskytovaných živnostníky. Prioritou kabinetu jsou také investice. „Poprvé v historii zmapujeme plán investic na deset let dopředu. „Budeme stavět dálnice, řešíme obchvaty, děláme pro to maximum,“ prohlásil premiér.

Vláda se zaměří i na bytovou výstavbu. „Byty mají stavět obce a města. Uděláme novelu stavebního zákona, a pokud pražský magistrát postaví tisíc bytů ročně a z toho bude dvě stě sociálních, stát mu dá stoprocentní dotaci,“ slíbil Babiš.


 

Co vláda schválila
(některé z návrhů čekají ještě na projednání v parlamentu)

Státní rozpočet pro příští rok se schodkem 40 miliard

Zrušení karenční doby

Růst platů ve školství i v dalších částech veřejného sektoru

Zvýšení starobního důchodu v průměru o 900 korun

Zvýšení minimální mzdy o 1000 až 1200 korun

Zdanění církevních restitucí

Novela insolvenčního zákona

Ministerstvo dopravy vybralo nového správce mýtného systému

Začaly platit slevy na jízdném pro studenty a důchodce


Hamáček, který je ministrem vnitra a řídí také diplomacii, vyzdvihnul zvýšení platů policistů a hasičů o dva až tři tisíce korun měsíčně a výrazné přidání učitelům. A také to, že ČSSD prosadila zrušení karenční doby, tedy obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci.

„Přestaneme trestat zaměstnance za to, že onemocní,“ poznamenal a doplnil, že byla schválena elektronizace státní správy. „Už funguje e-občanka. Stát nebude otravovat občany s žádostmi o informace, které má,“ popsal jeden z cílů plánovaných změn.

Kromě navrženého 40miliardového schodku státního rozpočtu napadá opozice sestavu ANO a ČSSD kvůli tomu, že ji toleruje KSČM. Podle šéfa ODS Petra Fialy nemá vláda politický cíl a priority, jen recykluje sliby.

„Její zahraniční politika ohrožuje naše národní zájmy, málo investuje a soustřeďuje se jen na předvolební úplatky pro občany,“ uvedl. Podle něj kabinet ohrožuje budoucnost, když nenabízí řešení důchodové reformy či zlepšení infrastruktury. „Cílem koalice je jen, aby se udržela u moci,“ míní.

Prezident Miloš Zeman jmenoval kabinet 27. června, vláda nahradila předchozí Babišovu jednobarevnou sestavu ANO. V prvních týdnech odstoupili ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce Petr Krčál (ČSSD) kvůli obviněním z plagiátorství.

Personální problémy kritizuje předseda Pirátů Ivan Bartoš, podle něhož navíc pokračuje „nejneschopnější ministr dopravy snad od dob revoluce Dan Ťok“. Pozastavil se i nad výměnou některých klíčových úředníků a změnách v orgánech státních firem.


 

Personální změny

Vláda provedla řadu personálních změn ve vedení úřadů a státních organizací. Patří mezi ně:

Česká pošta

Lesy ČR

České dráhy

Správy železniční dopravní cesty

ČEZ

Energetický regulační úřad

CzechInvest

Česká exportní banka

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Státní zdravotní ústav

Několik velkých nemocnic (v Ostravě, Na Bulovce a Na Homolce v Praze)

Úřad pro zahraniční styky a informace

Generální inspekce bezpečnostních sborů