Bezinfekčnost v zaměstnání nejde požadovat beze změny zákona. Návrh má řešit tripartita

Okování proti covidu-19

Okování proti covidu-19 Zdroj: Reuters

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo), hlavní hygienička Pavla Svrčinová a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vlevo), hlavní hygienička Pavla Svrčinová a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek
Fronty na očkování proti covidu v Česku (říjen 2021)
Fronty na očkování proti covidu v Česku (říjen 2021)
9
Fotogalerie

Návrat povinného testování a prokazování očkování v práci zatím není na stole, uvedl v úterý dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Takové opatření, které by v souladu s názorem hlavní hygieničky Petry Svrčinové mohlo zbrzdit nárůst počtu nově nakažených, by podle Vojtěcha vyžadovalo změnu zákona. Dodal, že rezort už jedná s ministerstvem práce a sociálních věcí o případném řešení. Tématem se bude ve středu zabývat tripartita.

„Budeme jednat o tom, zda je něco takového vůbec možné beze změny zákona. Já si myslím, že to bude skutečně komplikované, pokud bychom to řešili na základě mimořádných opatření ministerstva,“ řekl Vojtěch. Tlak na prokázání bezinfekčnosti v práci by podle hlavní hygieničky mohl vést k vyššímu zájmu o očkování. Vojtěch označil současný strmý nástup epidemie za epidemii neočkovaných, kteří tvoří většinu pacientů s covidem v nemocnicích.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) povinné prokazování bezinfekčnosti v zaměstnání odmítá. Firmy podle premiéra už nyní bojují s nedostatkem zaměstnanců. Testy navíc přestanou být brzy hrazené ze zdravotního pojištění. Proti je také například ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Vláda se chce ve středu poradit s odboráři a zástupci firem na mimořádném jednání.

Pravidla pro třetí dávku očkování proti covidu-19

Video placeholde
• Videohub

Řada firem je na případné testování zaměstnanců připravená, některým z nich stačí obnovit procesy z jara, kdy bylo testování povinné. Některé firmy začaly dobrovolně testovat už po prázdninách.

„V rámci Rohlik.cz jsme se vrátili k pravidelnému preventivnímu testování antigenními testy na konci srpna, a to jak na centrále a ve skladech, tak u kurýrů,“ uvedla mluvčí internetového obchodu s potravinami Denisa Morgensteinová. Prokazovat bezinfekčnost musejí už necelé dva měsíce také třeba zaměstnanci České spořitelny.

Proti požadavku na bezinfekčnost na pracovišti brojí naopak zemědělci a potravináři. „Jak ukázaly průzkumy při povinném testování ve firmách, záchyty v podnicích byly minimální. Plošná opatření nejsou účinná, je třeba zaměřit pozornost na rizikové skupiny obyvatel a motivovat k očkování,“ domnívá se šéfka Potravinářské komory Dana Večeřová.