Česku se začíná prodražovat dluh. Zrovna když si chtělo půjčit rekordní částku

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: reuters

Roční výnos desetiletého českého státního dluhopisu v roce 2016
Ministerstvo financí
ministerstvo financí
Ministerstvo financí
5
Fotogalerie

Období historicky nejlevnějších půjček Česku končí. Investoři nyní žádají za desetiletou půjčku dvojnásobný úrok než koncem září.

Úrok požadovaný dluhopisovými investory za desetiletou půjčku českému státu se jen od počátku října více než zdvojnásobil z 0,25 na 0,6 procenta. Desetimiliardová emise bondů se tak ročně prodraží o 35 milionů korun.

Rostoucí náklady na dluh se českému státu vůbec nehodí. Právě během posledního čtvrtletí letošního roku si totiž ministerstvo financí naplánovalo půjčit na trzích až 80 miliard korun, rušnější kvartál Česko dosud nezažilo.

Horší podmínky na trzích už se odrazily i v politice ministerstva. Úřad včera totiž podle agentury Bloomberg na poslední chvíli zrušil aukci plánovanou na tuto středu. V nabídce měly být přitom i papíry se splatností sedmi let, za které investoři žádají nejvyšší úrok od letošního ledna.

„Naše emisní strategie umožňuje pružnou reakci na krátkodobé tržní podmínky a zájem investorů o instrumenty v určitém segmentu doby do splatnosti,“ potvrdila Kateřina Vaidišová z ministerstva financí.

  Roční výnos desetiletého českého státního dluhopisu v roce 2016Roční výnos desetiletého českého státního dluhopisu v roce 2016|E15

„Za růstem výnosů státních dluhopisů stojí primárně zvyšující se inflace a rostoucí inflační očekávání u nás i ve světě,“ uvádí hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. „Spouštěčem růstu byla předpokládaná fiskální politika budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Je však možné, že zároveň probíhá přehodnocování dosavadního výhledu nulové či nízké inflace ve světě a že by tento proces spustila jiná událost, nebýt zvolení Trumpa,“ doplňuje hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Vše o Donaldu Trumpovi čtěte ZDE. 

Jen od počátku října prodalo Česko dluhopisů s delší než sedmiletou splatností za bezmála dvacet miliard korun, do Silvestra pak ministerstvo plánuje další nabídku investorům až za 18 miliard korun. Jen od zvolení Trumpa americkým prezidentem přitom úrok z desetileté půjčky Česku podražil o čtvrtinu.

Vše  státních dluhopisech čtěte ZDE.