Chcete mít v práci dobrou kávu? Založte si kávové odbory, radí barista

Jak přežít korporát 2. díl

Jak přežít korporát 2. díl Zdroj: Jan Štěpánek

Káva v práci
Káva
Káva
4
Fotogalerie

Téměř každý třetí Čech si v práci s radostí dá rozpustnou kávu nebo turka, vyplývá z dat společnosti Jacobs Douwe Egberts Professional. Na opačné straně spektra jsou milovníci kávy, kteří dokážou v kávě identifikovat příchutě třešní, karamelu a zralého manga. Obě skupiny se ovšem scházejí ve společných kancelářských prostorech, kde káva tvoří důležitou součást jejich pracovního dne. Svůj den v práci bez kávy si neumí představit 44 procent Čechů a 85 procent českých zaměstnanců pije kávu v kanceláři pravidelně nebo občas, vyplývá ze stejného průzkumu.

Z kávy se tak stává velmi důležitý benefit, který je ovšem těžké nastavit tak, aby vyhovoval každému. „Když pomineme ty nejdůležitější faktory v zaměstnání, tedy vztah s nadřízeným, mzda, finanční bonusy a kolektiv, tak benefit dobré kávy je dnes velmi citlivě vnímán,“ potvrzuje obchodní manager Jacobs Douwe Egberts Professional Lumír Františák a dodává, že největší odborníci na kávu a zároveň ti „nejnáročnější“ sedí v IT a marketingových společnostech.

„Pokud není v kanceláři kvalitní káva a dostatečný výběr kávových nápojů, zvyšuje se tlak na office managery (případně osobu, která kávu do kanceláře zařizuje), aby zajistili změnu. To může znamenat změnu kávové směsi, změnu kávovaru, případě až změnu kávového dodavatele,“ pokračuje. K tomu, aby ke „kávové revoluci“ došlo, je ale potřeba přesvědčit většinu a vedení.

Objevte kávového nadšence

Nejdražší, ale i nejpodstatnější položkou v přípravě kávy je lidská práce. V kanceláři by proto měl být člověk, který hlídá kvalitu kávy a dodržování správných postupů její přípravy. „V devíti z deseti případů naši pražírnu kontaktují právě tito kávoví nadšenci, kteří znají výběrovou kávu z kaváren a chtějí si dobrou kávu prosadit mezi kolegy. Běžní nákupčí řeší spíše cenu než kvalitu,“ vysvětluje přední český barista a kontrolor kvality v pražírně La Boheme Cafe Jakub Hartl.

Kromě výběru kávy by se dotyčný měl starat o správný provoz kávovarů a skladování kávy, která by neměla být otevřena déle než den, maximálně dva dny před konzumací. „Například když leží otevřena přes víkend, tak v pondělí ráno už není dobrá, a to nezávisle na původní kvalitě zrnek,“ dodává.

Vybudujte si komunitu

„V momentě, kdy lidé ochutnají dobře připravenu kávu, zvyknou si na ni, už se k té horší nebudou chtít vrátit,“ je přesvědčen Hartl. Rolí kávového nadšence je nejen příprava, ale i postupná osvěta a budování komunity nadšenců. „Čím více kolegů o přednostech dobré kávy přesvědčíte, tím lépe se bude prosazovat změna dodavatele, případně pořízení kvalitního vybavení. Komunita bude fungovat jako kávové odbory,“ konstatuje.

Stojíte o lepší benefity, než jaké poskytuje váš zaměstnavatel? Podívejte se, jak se připravit na pohovor

Video placeholde
Jak se připravit na pohovor? • Videohub

Výběrová neznamená dobrá

Jak plyne z průzkumu, chuťové preference u kávy jsou velmi subjektivní. „Je skupina lidí, kteří preferují výraznou hořkou chuť. Nejčastěji se bude jednat o směs arabiky s robustou. Tyto směsi káv doporučujeme zejména v kombinaci s mlékem. Další skupina preferuje ovocné chutě, které podle typu pražení můžou chutnat kysele,“ sděluje Františák.

Každému chutná něco jiného, souhlasí Hartl. „Pokud bych ale přece jenom musel hnusné kafe definovat, tak jde o levnou kávu smíchanou z různých odrůd a sklizně a upraženou hodně do tmava, aby v ní zanikly jakékoli výrazné chutě,“ dodává odborník.

Výběrová káva ovšem často trpí opačným nedostatkem. „Z mého pohledu většina výběrové kávy není dobře připravena a je často moc kyselá. Zatímco příprava italské kávy je poměrně jednoduchá, pražení a příprava výběrové kávy tak, aby nebyla moc kyselá nebo hořká, je umění,“ konstatuje Hartl.

V60 nebo espresso?

Způsob přípravy se často odvíjí od velikosti firmy. „Překapávaná káva je vhodná pro menší kanceláře, zatímco automatický espresso kávovar je lepší pro větší firmu,“ vysvětluje. To potvrzuje i již zmiňovaný průzkum. Žebříček oblíbenosti u českých zaměstnanců totiž vede klasické espresso. „Je nejčastější volbou každého čtvrtého pracovníka,“ upřesňuje Františák.

Jako moderní alternativa pro menší počet lidí se nabízí filtrovaná káva. Její příprava ale trvá podstatně déle než příprava espressa, varuje Hartl. „Příprava V60 zabere celou patnáctiminutovou přestávku na kávu, což není moc praktické,“ upřesňuje Hartl. Filtr navíc vyžaduje kvalitnější a světlejší kávu. „Chutě kávy vyniknou ve filtru mnohem výrazněji,“ vysvětluje.

Káva jako náhradní plnění

Káva může být i formou náhradního plnění. Jde o alternativní formu plnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, který mají splňovat všichni zaměstnavatelé s více než 25 pracovníky. Spočívá v odebírání výrobků nebo služeb od zaměstnavatelů, u kterých pracuje více než polovina lidí se zdravotním postižením. V daném případě výběrové kávy.

Ovšem pozor, káva musí zaměstnancům firmy zachutnat. „Pokud nás osloví firma a řekne, že chce odebrat půl tuny kávy v náhradním plnění a nebude pro to mít žádné vysvětlení, nebude chtít více spolupracovat, pak jí tu kávu neprodáme,“ varuje spoluzakladatelka pražírny Naturpark 12 Hana Potměšilová v rozhovoru pro deník E15.

Dobrá káva je prestiž

Dobrá káva je známkou prestiže a mnozí šéfové si to uvědomují. „Znám firmy, kde si generální ředitel pořídil luxusní pákový kávovar. Nemá to sice přímé ekonomické důsledky, na druhou stranu to využívá během byznysových schůzek, kdy naservíruje skvělou kávu jako v kavárně a tím dá najevo svou zběhlost v kávě,“ vysvětluje Hartl.