Dohady po čtyřech měsících končí, Praha má nové vedení v čele s primátorem Svobodou

Ustavující schůze pražského zastupitelstva, uprostřed primátor Bohuslav Svoboda

Ustavující schůze pražského zastupitelstva, uprostřed primátor Bohuslav Svoboda Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Primátorem hlavního města Prahy se podle očekávání stal Bohuslav Svoboda. Zvolilo jej 50 ze 65 zastupitelů, ve funkci nahradí Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten se nově má stát náměstkem pro dopravu. Radniční koalice vznikla na vládním půdorysu, tvoří ji Spolu, Piráti a STAN. Jednání o novém vedení metropole trvalo přes čtyři měsíce.

„Praha není jen největší, ale hlavní město. Je to vizitka našeho státu, svébytný organismus, který musí být navázán na vládu a spolupracovat s ní, protože celou řadu věcí nedělá Praha pro sebe, ale pro celý stát,“ prohlásil po zvolení primátor.

Zastupitelstvo ve čtvrtek zvolilo i pětici primátorových náměstků a pět radních. Pro zvolení do městské rady hlasovalo u každého z kandidátů vždy 36 z 65 městských zastupitelů. V jedenáctičlenné městské radě má pět zástupců Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti čtyři a STAN dva. 

Kromě Svobody byla do rady za ODS jako náměstkyně zvolena starostka Prahy 2 Alexandra Udženija, která bude mít na starosti sociální oblast a zdravotnictví. Prohloubit a zlepšit chce v sociální oblasti spolupráci s radnicemi. O finance se za ODS bude starat v pozici radního Zdeněk Kovářík.

Náměstkem pro kulturu a cestovní ruch je za TOP 09 europoslanec Jiří Pospíšil. Změnu směřování pražské kultury či personální otřesy nechystá. Za TOP 09 v radě bude také dosavadní místostarosta Prahy 4 Michal Hroza, který má jako radní na starosti infrastrukturu.

Bývalý primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se bude z pozice prvního náměstka věnovat dopravě. Dosud řešil zejména IT. Rozvíjet chce MHD - pokračovat ve stavbě metra D či rozšiřování tramvajových tratí, zaměří se na stavbu parkovišť P+R a zlepšování veřejného prostoru. Náměstkyní za Piráty bude také bývalá místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková. Bude řešit životní prostředí a plnění klimatického plánu města. V pozici radních doplní radu dosavadní radní Adam Zábranský (Piráti), který bude řešit majetek a investice do něj, transparentnost a legislativu, a nynější předseda zastupitelů Pirátů Daniel Mazur. Bude řešit vědu, výzkum a inovace a smart city.

Za STAN bude v radě dosavadní náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN), který chce pokračovat ve své dosavadní práci, a o školství se jako radní postará nynější starosta Kolovrat Antonín Klecanda (STAN).

Koalice chce pokračovat v mnoha projektech minulého vedení. Jako prioritní oblasti si stanovila dopravu a bydlení. V plánu je dobudování metra D, okružní tramvajové linky nebo rozvoj železnice včetně tratě na letiště. Město má být dále prostupnější pro pěší i cyklisty. Program hovoří i o udržitelné dopravě či „vytvoření komplexní celoměstské koncepce parkování“.

Radniční opozice v čele s ANO opět kritizovala Svobodův souběh funkcí – podle ní nebude vedení Prahy věnovat dostatek času. Nový primátor už dříve uvedl, že si sice ponechá poslanecký mandát, rezignuje ovšem na členství ve sněmovních výborech a správní radě VZP a vzdá se postu přednosty kliniky.

Koalice Spolu v podzimních komunálních volbách získala 19 mandátů v zastupitelstvu. Druhé ANO získalo 14 mandátů, Piráti 13 mandátů a Praha Sobě 11 mandátů. Pětici zastupitelů mají STAN, SPD tři.

Složení rady hlavního města Prahy

Primátor

Bohuslav Svoboda (ODS)

Náměstci  

Alexandra Udženija (ODS): sociální oblast, zdravotnictví a bydlení

Zdeněk Hřib (Piráti): doprava

Petr Hlaváček (STAN): územní plánování

Jiří Pospíšil (TOP 09): kultura, cestovní ruch a památková péče

Členové rady  

Zdeněk Kovářík (ODS): finance a rozpočet

Adam Zábranský (Piráti): majetek, legislativa, transparentnost

Jana Komrsková (Piráti): životní prostředí

Daniel Mazur (Piráti): věda, výzkum, smart city, ICT

Antonín Klecanda (STAN): školství a sport

Michal Hroza (TOP 09): infrastruktura