Hotely, penziony a lázeňské domy se připravují na miliardové ztráty

Hotel Intercontinental, reportáž

Hotel Intercontinental, reportáž Zdroj: Michaela Szkanderová

Hotel Miura
Hotel Intercontinental
Hotel Don Giovanni
Grand Hotel Evropa
Hotel Ibis v ulici Na poříčí
12
Fotogalerie

Hosté ubytovacích zařízení ruší nebo odkládají rezervace. Pokud bude situace způsobená pandemií trvat déle než dva měsíce, většina hotelů a poskytovatelů ubytování se dostane do neúnosné finanční situace.

„Po vládním nařízení zákazu prodejů ubytování z důvodu pandemie koronaviru zaznamenáváme propad rezervací o více než devadesát procent,“ říká ředitel rezervačního portálu Hotel.cz Milan Petr.

Současný stav v oblasti  ubytování je hluboko pod dlouhodobým průměrem. Poměr stornovaných hotelových rezervací na duben 2020 činí v celém Česku 59,7 procenta. V Praze je to dokonce 67,5 procenta. Zatímco v loňském dubnu byla obsazenost pokojů v Česku 31,35 procenta, výhledy na stejné období letos zatím ukazují pouhých 10,5 procenta. Údaje vyplývají ze statistiky hotelového systému Previo.cz. „Nové rezervace  už téměř nechodí. Za celý minulý víkend jsme zaznamenali zhruba osmdesát nových rezervací, což za normálních okolností běžně přijde za deset minut,“ říká zakladatel hotelového systému Previo.cz Pavel Kotas.

S hotely je spojená i kongresová turistika a i pro ni je současná situace devastující. „Existenčně je v cestovní ruchu ohroženo na sto tisíc pracovních úvazků, které turismus a další služby v Praze vytvářejí, z nichž zhruba více než pět tisíc generuje kongresový průmysl. V celém Česku cestovní ruch zaměstnává přes 240 tisíc osob,“ uvedl ředitel Prague Convention Bureau Roman Muška.

Na základě dat od pražského kongresového průmyslu došlo zatím ke zrušení či přesunutí u více než 1200 akcí. Ty se měly na území Prahy konat v průběhu března až června letošního roku a mělo se jich zúčastnit více než 320 tisíc delegátů. „Pokud bychom čísla porovnali se statistikami za rok 2018, jednalo by se o více než čtvrtinu všech akcí, které se v roce 2018 na území Prahy konaly, a téměř dvě třetiny všech delegátů. Ztráty plynoucí z těchto zrušení či přesunutí dosahovaly ke 13. březnu 2020 dle našich zjištění sumu 980 milionů korun českých,“ vypočítal Muška.

Zásadní útlum provozu a rezervací nastal i v lázeňských a wellness hotelech. „Od chvíle, kdy vláda zakázala přítomnost veřejnosti v lázních a wellness zařízeních, hotely nepřetržitě pracují na přesouvání pobytů na budoucí období. Dosud se tak podařilo najít nový termín 80 procentům zákazníků,“ uvedl ředitel pobytového portálu Spa.cz Richard Šipoš.

Měsíční výpadek tržeb léčebných lázní se může pohybovat mezi 800 miliony až miliardou korun. Výše ztrát záleží na ročním období a délce platnosti nařízení, které kvůli zabránění šíření nákazy novým typem koronaviru oznámila vláda. Léčebné lázně zaměstnávají asi deset tisíc lidí a nabízejí zhruba dvacet tisíc lůžek.