Hromadné žaloby budou zneužívány v konkurenčním boji, míní banky

Česká národní banka (ilustrační foto)

Česká národní banka (ilustrační foto) Zdroj: profimedia

Česká národní banka (ilustrační foto)
Ministryně Marie Benešová
3
Fotogalerie

Nejen právníci, ale i zástupci bank kritizují mírně upravený návrh zákona o hromadných žalobách. Ministerstvo spravedlnosti, které je jeho autorem a hodlá normu předložit vládě, nevyhovělo stovkám námitek Nejvyššího soudu, Legislativní rady vlády a právě České národní banky a také České bankovní asociace.

Zástupci finančních domů kritizují hlavně nedostatečné nastavení podmínek, které budou muset splňovat správci skupin žalujících. Těmi se budou moci stát i soukromé subjekty. Banky míní, že z normy se stane nástroj nekalého konkurenčního boje.

„Podmínky jsou nastavené tak nízko, že i kdyby je někdo nesplňoval, snadno nalezne ekonoma či právníka, který je splňovat bude. Ve výsledku to znamená, že institut hromadných žalob bude snadno zneužitelný k poškozování konkurence, například podáváním šikanózních žalob,“ uvedl náměstek výkonného ředitele ČBA Filip Hanzlík.

Z nového znění předlohy navíc není zřejmé, za jakých podmínek bude možné správce skupin žalujících odvolat. Kvůli nejasné formulaci nelze vyloučit, že žalobce skončí i v případě snahy dohodnout se s žalovaným. Takové řešení sporu je přitom pro poškozené často nejvýhodnějším možným výsledkem, protože dostanou mimosoudní odškodnění bez zbytečných průtahů.

„Předpokladem smíru bývá dohoda, která je v zájmu jak žalovaného, tak členů skupiny žalujících. Vzhledem k nejasným podmínkám odvolání žalobce se ale snadno může stát, že bude napadán osobou nebo osobami usilujícími o jeho nahrazení,“ míní výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Vít Jásek s tím, že takovými osobami mohou být i zástupci firem, pro které je žalovaný konkurenci.

Co jsou hromadné žaloby
Jde o podávání kolektivních žalob například na banky za vysoké poplatky či na mobilní operátory za drahé služby.

„Z pohledu žalovaného je samozřejmě tíživý už jen samotný moment zahájení hromadného řízení a medializace tohoto kroku,“ připomněl odborník na procesní právo Petr Lavický z brněnské Masarykovy univerzity.

Podle právních expertů je možné zneužití zákona k šikanózním žalobám zásadním problémem. „To, co návrh zákona hodlá přinést, jde přesně proti kontinentálně evropské právní tradici,“ dodal Lavický s poukazem na to, jak hromadné žaloby fungují ve Spojených státech.

Úřad Marie Benešové (ANO) argumentuje pojistkami proti zneužití. Například správci skupin žalujících, kteří by inkasovali až 25 procent z vysouzené částky, mají podléhat dozoru ministerstva.

„Žalobce bude muset na začátku řízení zaplatit vysoký soudní poplatek,“ uvedla Andrea Šlechtová z tiskového oddělení ministerstva. Povinně se má skládat i záloha na náhradu nákladů řízení, která může dosáhnout až pěti milionů korun. Naopak spotřebitelé by žádnou finanční odpovědnost nenesli.

V připravované evropské směrnici o takzvaných reprezentativních žalobách, která má platit od příštího jara, se počítá s tím, že žalujícími budou pouze neziskové organizace nebo spolky spotřebitelů a nikoliv i soukromé subjekty.

Pokusy o žaloby více lidí v Česku

- Společnosti Safe Diesel a DieselGate zastupují na sedm tisíc zájemců o podání žaloby na německý koncern VW kvůli podvodům s emisními testy, které se dotkly 165 tisíc majitelů vozů této značky. 

- Spolek Podvedení klienti podal loni jménem několika set lidí žalobu na Českou spořitelnu kvůli investičnímu pojištění. 

- V roce 2014 vzneslo nebo chtělo vznést žalobu až tři sta tisíc klientů žalobu na banky kvůli vrácení poplatků za správu úvěrů. Nejvyšší a po něm i Ústavní soud daly ve většině případů za pravdu finančním domům.

Kauzy ve Spojených státech

- Čtyři tabákové firmy v čele s Philip Morris byly v roce 1998 odsouzeny k tomu, že musejí vyplatit 206 miliard dolarů 46 státům USA v průběhu 25 let.

- V roce 2004 povolil federální soud hromadnou žalobu 1,6 milionu bývalých či tehdejších zaměstnankyň maloobchodního gigantu Wal-Mart, které si stěžovaly na diskriminaci.

- Ropný koncern BP čelil v roce 2010 žalobě od dvou tisíc lidí o více než deset miliard dolarů za znečištění ovzduší karcinogenními látkami.

- Automobilka Volkswagen vyplatila miliardy dolarů majitelům jejích vozů za obcházení emisních zkoušek.