Komunální volby otestují sílu koalic v Praze. Proti Pirátům se formuje metropolitní Spolu

Zdeněk Hřib, primátor Prahy za Piráty.

Zdeněk Hřib, primátor Prahy za Piráty. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Současné vedení Prahy podepsalo koaliční smlouvu v roce 2018.
Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) s koaličním partnerem Jiřím Pospíšilem (Spojené síly pro Prahu).
3
Fotogalerie

Česko čekají na podzim v roce 2022 dvoje volby. Ve více než šesti tisících obcí poměří síly zastupitelé, do toho se ve volbách obmění třetina Senátu. Pozornost se opět bude soustředit na Prahu, kde bude své křeslo primátora obhajovat pirát Zdeněk Hřib. Proti němu se ale šikuje koalice.

O lídrovi pražské kandidátky hlasovali Piráti v prosinci. Potvrdili, že si stojí za Zdeňkem Hřibem. „Praha si zaslouží politickou kontinuitu a stabilitu kvůli dokončení započaté práce. I přesto že naše volební období hodnotím jako úspěšné, nebylo možné za tři roky dokončit všechny projekty, které jsme zahájili,“ řekl Hřib. Uvedl, že chce pokračovat ve výsadbě stromů, opatřeních pro boj s klimatickou změnou, výstavbě městského bydlení a škol nebo v dostavbě metra D.

V čele hlavního města chtějí zůstat také koaliční partneři Praha sobě. Zakladatel této značky Jan Čižinský se chce podle očekávání ucházet o křeslo primátora. „Výběr budeme ale ještě řešit s našimi lidmi v městských částech, kdy se bude jednat o formu primárek,“ řekl Čižinský. Do voleb jde Praha sobě opět jako občanská kandidátka, musí proto sehnat dostatek podpisů. „Máme už 20 tisíc podpisů a sběr jde lépe než předminule,“ dodal.

Nejzajímavější situace se odehrává u třetího koaličního partnera. Ve vedení metropole je spolu s Piráty a Prahou sobě trojkoalice Spojené síly pro Prahu složená z TOP 09, STAN a z KDU-ČSL. Uskupení už ale pokračovat zřejmě nebude. Zastupitelé TOP 09 a KDU-ČSL totiž chtějí navázat na celostátní úspěch koalice Spolu a jít do komunálních voleb s ODS, která je nyní v Praze v opozici.

„Je třeba férově říci, že programově je nám bližší ODS, to se ukazuje dnes a denně na jednáních na magistrátu i zastupitelstvu,“ říká předseda pražské TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil. „Se Starosty a nezávislými se nám dobře spolupracuje, ale jejich program je mnohem více levicový než náš, to si musíme otevřeně přiznat. Koalici máte dělat s tím, kdo je vám programově blízký,“ dodal Pospíšil. 

Starostové přitom o spojenectví s TOP 09 v hlavním městě stojí. „V drtivé většině obcí budeme kandidovat jako STAN s podporou třeba místních sdružení. Možná s jedinou výjimkou, a to je hlavní město Praha,“ uvedl místopředseda strany a europoslanec Stanislav Polčák.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Vedení občanských demokratů o předvolební koalice velmi stojí, zejména ve velkých městech. Nechce se znovu dostat do stejné situace jako v roce 2018 v Praze, kde sice ODS vyhrála volby, ale skončila v opozici. „Všem nám jde o to, aby koalice Spolu byla úspěšná a abychom potvrdili svůj volební úspěch i v komunálních volbách. Pokračujeme také v jednáních o senátních okrscích, protože naším cílem je udržet většinu v Senátu,“ uvedl šéf ODS a premiér Petr Fiala. Podle Pospíšila je pravděpodobné, že by kandidátem na primátora za koalici byl nominant občanských demokratů.

Nejasná situace zůstává u pražského ANO, které po prohře v minulých volbách skončilo v opozici. Krajská buňka hnutí dokonce stále nemá předsedu, minulý šéf pražské organizace Jan Říčař se postu vzdal už v srpnu, a dokonce odešel z hnutí ANO. „Chci se věnovat něčemu, kde cítím, že můj přínos bude větší,“ uvedl tehdy Říčař. Pražské ANO si bude nejprve muset zvolit předsedu, pak teprve začne uvažovat o svém kandidátovi na primátora. Zasáhnout může ale centrála strany, která minule dosadila do čela pražské kandidátky podnikatele Petra Stuchlíka.

Do kandidatury se překvapivě nehrne poslanec Patrik Nacher, nejvýraznější tvář pražského ANO. „Mám za sebou vyostřenou kampaň v Praze a moc se mi nechce uvažovat o tom, že bych následující rok do toho šel znova,“ řekl poslanec. „Chci se naplno věnovat své opoziční práci v Poslanecké sněmovně, mám na starosti ochranu spotřebitele, Milostivé léto, změní se exekuční řád, řešíme hromadné žaloby, energošmejdy. Myslím si, že je lepší, když člověk dělá něco naplno v jednom institutu než být napolovic na vícero místech,“ dodal Nacher.