Konec války s mloky. Skanska po devíti letech vyhrála soud o bytový projekt

Bytový projekt Milíčovský háj developerské společnosti Skanska Reality v Praze 11.

Bytový projekt Milíčovský háj developerské společnosti Skanska Reality v Praze 11. Zdroj: Skanska

V blízkosti bytového projektu se nachází chráněný Milíčovský rybník a Milíčovský les.
Generální ředitelka developerské společnosti Skanska Reality Naďa Ptáčková tvrdí, že společnost vždy jednala v souladu se zákony.
Developer Skanska Reality je součástí švédského stavebního koncernu Skanska.
4
Fotogalerie

Nadě Ptáčkové, šéfce developerské společnosti Skanska Reality, se ulevilo. Její firma, jež je jedním z největších stavitelů bytů v Praze, vyhrála po devíti letech soud ohledně velkého projektu Milíčovský háj. Skanska Reality do něj investovala miliardy korun.

Spor se týkal ochrany obojživelníků u novostaveb poblíž Milíčovského lesa v Jižním Městě. Soud nedávno rozhodl, že bytový areál nezasáhl přírodní památku Milíčovský les a rybníky, ani s ní bezprostředně nesousedí. Skansce pomohl fakt, že její stavební parcely odděluje od přírodní památky ochranné pásmo vysokého napětí.  

„Považuji za důležité deklarovat, že v rámci výstavby projektu Milíčovský háj jsme vždy jednali ve shodě se zákony platnými na území České republiky,“ uvedla generální ředitelka Skanska Reality Ptáčková.

Konflikt Skansky a různých sdružení včetně ekologů se vystupňoval v roce 2013. Tehdy Česká inspekce životního prostředí Skansce předběžným opatřením nařídila pozastavit stavební práce.

Skanska předtím sice dostala několikrát výjimku od ministerstva životního prostředí. Nejvyšší správní soud ale před čtyřmi lety výjimky zrušil. Rozhodnutím odůvodnil tím, že ministerstvo nedostatečně odlišilo veřejný a soukromý zájem. Skanska od začátku tvrdila, že rozhodnutí inspekce životního prostředí bylo nezákonné.

Kauza se následně vrátila na ministerstvo životního prostředí. To jen měsíc po vyhlášení předběžném opatření ze strany ČIŽP rozhodlo, že Skanska už žádnou další výjimku nepotřebuje. Úředníci ministerstva životního prostředí v tomto verdiktu konstatovali, že pozemky Skansky nejsou vhodným místem pro čolky a další obojživelníky. Těch je v Milíčovském lese až patnáct druhů včetně čolka obecného a velkého nebo kuňky obecné.

„Ochrana životního prostředí a hledání souladu našich staveb s prostředím, ve kterém vyrůstají, patří dlouhodobě mezi priority naší společnosti,“ dodala manažerka Skanska Reality Naďa Ptáčková.     

Milíčovský háj je rezidenční komplex se 750 byty pro přibližně 1800 lidí. Je to nejúspěšnější projekt Skanska Reality v Praze. Skanska tam s novými bytovými domy udělala i park. Poslední etapa projektu prošla kolaudací před rokem.

Na developerskou výstavbu nových bytů zaměřená Skanska Reality je součástí švédského stavebního koncernu Skanska. V Česku má ještě dvě sesterské firmy. Skanska podniká ve stavebnictví a Skanska Property je developerem kancelářských budov.