Mimořádné valorizace důchodů nahradí dočasný příspěvek. Vyplácet se bude měsíčně a automaticky

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) Zdroj: Szkanderová Michaela / E15

Výjimečné zvyšování penzí z důvodu vysoké inflace, k němuž jen loni došlo dvakrát, nahradí dočasný příspěvek. Stát ho bude vyplácet měsíčně a automaticky. Vláda zároveň zpřísní podmínky pro předčasný odchod na odpočinek, ze stávajících pěti let zkrátí lhůtu na tři roky. Žádosti budou komplikovanější. Změny by mohly platit už od září. Na tiskové konferenci to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle vicepremiéra a šéfa STAN Víta Rakušana má Jurečkův návrh podporu celé vládní koalice.

„Mechanismus se spustí v okamžiku, kdy růst inflace překročí pět procent. Pomůže zastabilizovat situaci u seniorů. Mimořádný příspěvek dostanou automaticky, nebudou o něj muset žádat. Bude připočten k současnému důchodu. Polovina bude fixní, pro všechny stejná. Druhá polovina bude odvislá od procentní výměry, tak bude zachována zásluhová část,“ řekl Jurečka.  

Rostoucí důchody jsou problémem pro rozpočet

Video placeholde
Rostoucí důchody jsou problémem pro rozpočet • Videohub

Lidí pobírajících starobní, invalidní nebo pozůstalostí penze by se změny podle Jurečky neměly příliš dotknout. Základní parametr spuštění mimořádné valorizace zůstane stejný - bude jím přírůstek cen o pět procent. Nový měsíční automatický příspěvek by proto měl mít charakter určité výjimečné solidární pomoci. Ta se bude při výrazném zdražování poskytovat do konce roku, přičemž inflace za posledních dvanáct měsíců se pak zohlední při pravidelném lednovém přidání.

„Navrhujeme příspěvek půl na půl. Pokud by inflace dosáhla pěti procent a průměrný důchod byl dvacet tisíc korun, fixní částka by byla tři sta korun. A zásluhová v průměru také tři sta korun, s tím, že nízkopříjmoví důchodci by ji měli trochu nižší a vysokopříjmoví naopak vyšší,“ upřesnil výpočet ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva práce Tomáš Machanec.

Stávající mechanismus řádných valorizací důchodů zůstane do jisté míry zachován. Současné i budoucí důchody budou pravidelně stoupat každý rok, a to plně o inflaci a jednu třetinu růstu reálných mez, podotkl Jurečka. Nyní se vychází z poloviny růstu těchto mezd.

Navrhovaná opatření mají zajistit dlouhodobost a udržitelnost důchodového systému. „Kdybychom nic neudělali, systém by se postupně dostal do schodku přes pět procent HDP. Částka by převyšovala 300 miliard korun ročně,“ dodal Jurečka. Stát by podle něj musel buď dramaticky snížit penze, nebo výrazně zvýšit daně, aby dnešní čtyřicátníci a třicátníci měli důstojné a férové důchody. Změny v celém penzijním systému představí vláda v květnu.

Změny valorizací důchodů ministra práce mají podporu vládní koalice, uvedl předseda STAN Vít Rakušan. „Musíme si uvědomit, že jsme v situaci, kdy každý šestý důchod je v současné době placen z deficitu, tedy z dluhu,“ řekl. Podotkl, že dosavadní mimořádné valorizace prohlubovaly rozdíly mezi lidmi s nadprůměrnými důchody a těmi, kteří je mají nízké.

Představené kroky se zamlouvají i prezidentovi Petru Pavlovi. „V principu můžeme utratit jen to, co vyděláme. Není možné žít dlouhodobě na dluh,“ míní. Podle Pavla je třeba dbát na to, aby nedošlo ke zhroucení veřejných financí. „Opatření jsou nezbytná, ale s ohledem na dopad na sociálně slabé vrstvy," podotkl prezident.

Nyní se při mimořádné valorizaci zvedá zásluhový díl penze o přírůstek cen, tedy o určité procento. Platí tak pravidlo čím vyšší důchod, tím štědřejší přilepšení. Vysoká inflace však tíží především seniory s podprůměrnými důchody, kteří si nepolepší například o dva tisíce korun, ale ale jen o několik stokorun.

Tyto výrazné disproporce byly důvodem, proč vláda při jednorázové změně pro letošní červen prosadila menší navýšení. Zásluhová výměra penze vzroste o 2,3 procenta a všem stejně pak ještě o 400 korun.

Ministr Jurečka zároveň nastínil zpřísnění podmínek pro předčasný odchod na odpočinek. Odejít dříve z ekonomicky aktivního života s nárokem na důchod budou moci lidé tři, nikoli pět let před řádným termínem. Navíc se jim bude penze více krátit. Po připomínkovém řízení a jednání v koalici plánuje Jurečka návrh doplnit ještě o povinnost, aby žadatel hradil sociální pojištění alespoň 40 let.

O prosazení změn v Poslanecké sněmovně jedná šéf rezortu práce s opozicí, její souhlas nemá. Například šéf poslanců SPD Radim Fiala vyjádřil přesvědčení, že Jurečka navrhuje kumulaci čtyř parametrů. „Zpřísnění je moc tvrdé,“ soudí Fiala.

Jak podat žádost o starobní důchod >>>