Ministerstvo financí dalo za právníky v arbitrážích přes 170 milionů

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová neuspěla jako nástupkyně vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) ve vládě

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová neuspěla jako nástupkyně vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) ve vládě Zdroj: ČTK,

ministerstvo financí
Alena Schillerová přebírá ministerstvo financí
Dosavadní ministr financí předává resort své nástupkyni
Andrej Babiš a Alena Schillerová o brífinku (15. května 2017)
Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová neuspěla jako nástupkyně vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) ve vládě
6
Fotogalerie

Ministři financí Andrej Babiš, Ivan Pilný a Alena Schillerová (všichni za hnutí ANO) a jejich náměstci využili loni služeb desítek externích poradců i advokátů. Nejvíce peněz dostaly advokátní kanceláře, které zastupovaly ministerstvo v mezinárodních arbitrážích. Celkem rezort v roce 2017 vyplatil externím poradcům a právníkům 175,8 milionů korun. Vyplývá to ze zpráv ministerstva.

Pětkrát více peněz utratilo loni ministerstvo financí za externí poradce a advokáty oproti roku 2016. Zatímco loni utratilo 175,8 milionů korun, v roce 2016 to bylo jen 33,6 milionů korun a i v předchozích letech částky nepřesáhly hranici sta milionů korun.

Důvodem jsou arbitráže, které každý rok ukusují největší díl z výdajů na externí advokáty a poradce. Letos utratilo ministerstvo financí rekordních 171 milionů korun za právní zastoupení v mezinárodních sporech. „Ministerstvo financí loni hradilo právní služby z procesně i právně nejkomplikovanější fáze arbitrážního řízení ve sporech s provozovateli fotovoltaických elektráren,“ vysvětluje nárůst výdajů mluvčí rezortu Michal Žurovec.

Právě za zastoupení ve sporech se solárními elektrárnami, které se s Českem soudí kvůli zavedení solární daně, zaplatilo loni ministerstvo 129 milionů korun americkým advokátům Arnold & Porter. Investice se vyplatila, arbitrážní soud v Ženevě loni rozhodl v jednom případě ve prospěch České republiky a očekává se, že i spory s ostatními elektrárnami dopadnou podobně.

„Jen v loňském roce ministerstvo financí úspěšně uhájilo fiskální zájmy státu ve čtyřech arbitrážích,“ řekl Žurovec. Patří mezi ně spor s WNC Factoring kvůli privatizaci Škodaexportu, kde ministerstvo zastupovalo za 15 milionů advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges. Česká republika spor vyhrála a nemusela britské firmě vyplatit požadované dvě miliardy korun, naopak britská strana musela tehdy Česku zaplatit skoro 50 milionů za vedení arbitráže. 

Ministerstvo financí také loni zaplatilo 23,4 milionu korun advokátní kanceláři Dechert ve sporu se senátorem Ivo Valentou, který skrze kyperské firmy vede proti České republice arbitráž kvůli rušení licencí na videoloterijní terminály. Valenta ovládá přes kyperské firmy sázkový holding Synot a po státu žádá odškodnění v řádu miliard. 

Podstatně menší část výdajů šla na poradce. Samotným ministrům radili v loňském roce tři externí poradci. Patří mezi ně ekonomové Aleš Michl a Jaroslav Ungermannn, a odbornice na zdravotnictví Dita Protopopová. Jediný Michl pobíral za své služby odměnu. Ministerstvo mu podle smlouvy mělo posílat 48 tisíc korun měsíčně, za loňský rok si tak Michl přišel na 624 tisíc korun.

Kromě toho ministrům poskytovaly poradenské služby i další dvě firmy Rogit a BDO IT, které se věnovaly hodnocením informačních a komunikačních systémů ministerstva a kyberbezpečnosti.

Ministerstvo loni najalo i další externí poradce, kteří buď radili náměstkům nebo v různých sekcích. Mezi známé poradce patří například zakladatel Hlídače státu Michal Bláha, kterému ministerstvo podle své zprávy nic za služby neplatilo. Obdobně je to u dalších jednotlivých odborníků, auditorů a firem, kteří poskytovali práci a konzultace bezúplatně.