Na policii míří hromadné trestní oznámení. Tisíce firem měla podvést společnost s falešnými fakturami

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Čtyři firmy včetně Pivovaru Matuška podaly hromadné trestní oznámení na společnost Telefonní seznam České republiky a Slovenska. Ta měla pomocí rozesílání falešných faktur podvést tisíce firem. Část z nich se proto obrátila na Asociaci malých a středních podniků a živnostníků (AMSP), která v rámci své členské základny oznámení iniciovala.

Zhruba od roku 2016 posílá společnost Telefonní seznam České republiky a Slovenska firmám návrhy na uzavření smlouvy, které se tváří jako faktury a které se stanou platnými poté, co firma zaplatí uvedenou částku. 

Tisíce podniků si tak objednaly uveřejnění svých kontaktních údajů v katalogu firem, aniž by o to stály, odhaduje počet napálených firem advokátka kanceláře CEE Attorneys Iveta Koubková, která poškozené ve věci zastupuje.

Ti, co takovým způsobem smlouvu uzavřeli a nestihli včasně odstoupit od smlouvy, pak museli čtvrtletně platit tři tisíce korun po dobu jednoho roku. Firmy, které se pokoušely domluvit se společností Telefonní seznam po dobrém a zpětně od smlouvy odstoupit, pohořely. Firmu Telefonní seznam se redakci nepodařilo kontaktovat.

„Kvůli tomu, že je smlouva sjednaná mezi firmami a nikoliv mezi firmou a spotřebitelem, se na Telefonní seznam nevztahují tak přísné zákony. Pokud by se však podařilo dokázat, že chtěla společnost protistranu záměrně uvést v omyl, znamenalo by to, že se dopustila trestného činu podvodu,“ vysvětlil místopředseda AMSP Zdeněk Tomíček pro deník E15 s tím, že asociace případ koordinuje v rámci speciálního SOS útvaru, kde řeší systémové problémy spojené se šikanou malých firem.

Ve čtvrtek tak čtyři firmy, mezi nimiž je například Pivovar Matuška, podaly hromadné trestní oznámení a policie nyní bude řešit, zda spor předá civilnímu nebo trestněprávnímu soudu. Zatímco v prvním případě by žalobci mohli vymáhat zneplatnění smlouvy, u trestněprávního soudu hrozí Telefonnímu seznamu dokonce zrušení a následná likvidace. 

AMSP se za své členy u soudu postavila už v minulosti. „Asi nejznámějším případem speciálního SOS útvaru je pomoc bývalým dealerům Hyundai, kterým jsme už šestkrát za sebou dokázali vyhrát soudní spor s korporátním importérem, jenž vůči nim zneužíval své postavení,“ okomentoval předseda AMSP Karel Havlíček.

U nekalých praktik přitom hromadné trestní oznámení zatím nikdo nevyzkoušel. „Mohlo by to sloužit jako varování pro další nečestné obchodníky,“ doufá Tomíček.