Náčelník generálního štábu se ohradil proti kritice Šlechtové. Ta už hledá jeho nástupce

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) se setkala s náčelníkem Generálního štábu Josefem Bečvářem.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) se setkala s náčelníkem Generálního štábu Josefem Bečvářem. Zdroj: ČTK

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) se setkala s náčelníkem Generálního štábu Josefem Bečvářem.
Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) se setkala s náčelníkem Generálního štábu Josefem Bečvářem.
Josef Bečvář
Bývalý ministr obrany Martin Stropnický a náčelník generálního štábu Josef Bečvář
5
Fotogalerie

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář odmítl kritiku ministryně obrany Karly Šlechtové, že armáda nedokáže odborně zpracovávat zakázky. Nejpozději v létě mu skončí funkční období.

Za laickou kritiku, která vytváří líbivé titulky, považuje náčelník generálního štábu Josef Bečvář výhrady své nadřízené, ministryně obrany Karly Šlechtové (ANO) k vedení armády. Odborníci v jejím čele podle něj vědí, co vojsko potřebuje. Šlechtová vytkla štábu mimo jiné to, že požaduje natolik specifické vrtulníky, které nejsou na trhu. Šéfka rezortu už avizovala, že navrhne Bečvářova nástupce.

„Nezasvěcená vyjádření kritizující modernizační projekty nás zavedou do slepých uliček. Prý je zbytečné definovat naše požadavky, protože existuje technika, s níž jsou spokojeny i mnohem větší armády,“ řekl Bečvář na velitelském shromáždění.

Vysvětlil, že ozbrojené síly velkých států mají například více druhů helikoptér pro bojové či týlové jednotky, zatímco Česko si musí vystačit s jedním druhem a malým počtem kusů. Technika pak musí být schopna plnit širší spektrum úkolů.„Kompetentní odborníci ve vedení armády přesně vědí, co chtějí. Nevymýšlíme si, i my umíme počítat,“ dodal. 

Šlechtová s tím však nesouhlasí. Podle svých slov nechala přepracovat střednědobé cíle vojska, protože v dosavadních plánech nesouhlasilo právě financování. Ohledně nákupu vrtulníků očekává upravenou specifikaci, zakázku hodlá zadat do několika měsíců. „Otevřena bude více uchazečům,“ uvedla.

Předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) míní, že u vrtulníků i dalších zakázek pochybil hlavně bývalý ministr Martin Stropnický (ANO). „Manažersky nezvládl řízení rezortu. Vrtulníky si měl pohlídat, bylo kolem nich mnoho nedorozumění. Zbytečně jsme ztratili tři roky,“ řekla. Připomněla, že zatímco Stropnický hovořil o výběrovém řízení, Šlechtová tvrdí, že šlo jen o marketingový průzkum.

Ministerstvo nejprve oslovilo šest vlád a následně vyřadilo nejlevnější německou nabídku. Ve finále pak loni na podzim skončili výrobci z USA a Itálie. Šlechtová přiznala, že její rozhodnutí začít s nákupem vrtulníků od začátku mělo diplomatické dopady. Podle svých slov už jednala s americkým velvyslancem, setká se také s jeho italským protějškem.

Na velitelské shromáždění dorazili i premiér Andrej Babiš. Zdůraznil, že obrana musí „konečně utratit peníze, které má k dispozici“. Narazil na fakt, že jen z loňska zbylo ministerstvu z rozpočtu 4,4 miliardy korun. Stropnický měl problémy s přebytky každoročně.

Bečváře zřejmě nahradí Opata

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář měl skončit už loni v létě, exministr obrany Martin Stropnický (ANO) mu však funkční období o rok prodloužil. „Budu to já, kdo navrhne nového náčelníka. S tím bude souviset rekonstrukce celého generálního štábu,“ uvedla koncem ledna šéfka rezortu Karla Šlechtová (ANO). „Nastavujeme nové řízení celého generálního štábu, doufám, že funkčně,“ dodala.

Rozhodovat by se mělo mezi Bečvářovým prvním zástupcem Jiřím Balounem a generálmajorem Alešem Opatou. Ten se v létě vrátí z belgického Monsu, kde zastává post ve vrchním velitelství NATO v Evropě. Větší šance má podle dostupných informací Opata, který byl opakovaně v zahraničních misích.