Není to pravicové, ale populistické. Vládní politici i analytici tepají pětitisícový příspěvek na dítě

Nastupující premiér Petr Fiala

Nastupující premiér Petr Fiala Zdroj: Reuters

Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
Formování koalice Spolu a PirStan
3
Fotogalerie

Snaha vlády přilepšit rodinám s dětmi jednorázovým pětitisícovým bonusem na jednoho potomka naráží na kritiku koaličních stran a ekonomů. Opoziční ANO vytýká kabinetu Petra Fialy nepromyšlenost slibu a to, že chybí jeho zakotvení v paragrafech. Ty bude vláda teprve připravovat a schvalovat. Opatření vyjde státní rozpočet na sedm až deset miliard korun.

Za volební úplatek označil pomoc rodinám s nezletilými dětmi exministr financí Miroslav Kalousek, člen vládní TOP 09. „Kdybychom to těm dětem dokázali dát ze svého, tak bych zatleskal. My to ale budeme financovat z dluhu, který ty samé děti budou muset splácet i s krvavým úrokem. S touhle falešnou podporou rodin se nikdy nesmířím,“ napsal na Twitteru.

Záměr napadá i senátor STAN Zdeněk Hraba. „Podpora rodin s dětmi musí být pilířem státu. Ovšem dát pět tisíc jen tak bohužel není žádná podpora, ale pouhé lití dalších peněz do ekonomiky, což způsobí růst inflace,“ míní.

Dokonce i František Cerha, který je dlouholetým poradcem premiéra a šéfa ODS Petra Fialy, připustil, že opatření není úplně šťastné. „Vláda tím upustí trochu páry z hrnce, pod který Andrej Babiš cynicky přikládá hraním na strunu závisti vůči uprchlíkům z Ukrajiny. Asi to není úplně pravicové, ale v jedné krizi jsme už hru na rating AAA měli a skončila vstupem Babiše do vlády,“ uvedl v narážce na tvrdá úsporná opatření bývalého ministra financí Kalouska.

Za první velký přešlap koalice ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů označil bonus hlavní ekonom Roger Dominik Stroukal. „Chudým domácnostem příspěvek seberou exekutoři a pro bohaté to bude často i méně než procento ročních čistých příjmů. My se potřebujeme semknout nad těmi nejzranitelnějšími, ale tady děláme přesný opak,“ soudí.

Stroukal chápe, že je obtížné nalézt hranici pro podporu, která by nerozdělila společnost. Je však přesvědčen, že příspěvek těm nejpotřebnějším v mnoha případech nedorazí, zatímco jejich bohatí sousedé ho dostanou.

„A hlavně je to proinflační opatření a je tím více proinflační, čím plošnější je. Limit milionu je navíc tak vysoký, že už nemuseli dávat vůbec žádný a rozdíl by byl zanedbatelný,“ podotkl analytik.

Hlavní ekonom Trinity Bank a člen NERV Lukáš Kovanda vytýká kabinetu především to, že pokračuje v politice bývalé Babišovy vlády. „Na příspěvek dosáhne i domácnost, jejíž oba rodiče vydělávají každý takřka padesát tisíc hrubého měsíčně. Takže o adresnosti nemůže být řeč. Opět se nesystémově vyplácejí veřejné peníze, a to řadě domácností, které je vůbec nepotřebují. Naopak skutečně potřebným se pomůže méně, než by se pomoci mohlo,“ uvedl.

Premiér Fiala odmítá, že by dávka byla příliš plošná. „Pomáháme těm, kteří si s dopady nemohou pomoct sami. Nikoho nenecháme padnout, ale není v možnostech státních financí, ani by nebylo rozumné, abychom dávali podporu plošně všem, abychom dělali plošná opatření. Proto jsme se shodli na balíčku pomoci střední třídě, rodinám s dětmi, samoživitelkám a samoživitelům,“ řekl.

Adresná pomoc, říká Jurečka

Podobně reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jeho rezort spočítal, že pomoc vyjde státní rozpočet na nejvýše deset miliard korun.

„Příspěvek je dalším krokem, kterým vláda reaguje na zvyšující se ceny prakticky ve všech oblastech. Chceme adresně a efektivně pomoci těm, kteří to za současné situace nejvíce potřebují. Cílíme na rodiny s dětmi, kterých se dosavadní zvýšení dávek, příspěvků nebo důchodů netýkalo,“ uvedl Jurečka. Připomněl, že například senioři dostanou letos přidáno celkem třikrát.

Podle ministra se příspěvky týkají 2,1 milionu dětí do 18 let a rodiny s příjmem do milionu korun čistého by měly podporu dostat nejpozději do konce srpna. Bonus by měl upravit zákon, který připraví Jurečkův rezort. Vláda ho po schválení předloží parlamentu.