Obrana dusí české zbrojaře prověrkami, zvýhodňuje tak zahraniční dodavatele

ilustrační

ilustrační Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany
Ministerstvo obrany ČR
Ministerstvo obrany
ilustrační
5
Fotogalerie

Ministerstvo obrany vyžaduje nová bezpečnostní osvědčení od tuzemských firem, i když podle expertů nemusí. Zvýhodňováni jsou tak zahraniční dodavatelé armády.

Striktní vyžadování prověrek českých zbrojovek ministerstvem obrany nahrává při soutěžích o armádní zakázky zahraničním firmám. O ty jako takové se Národní bezpečnostní úřad nezajímá. Prověřuje jen jejich tuzemské pobočky, které osvědčení získávají zpravidla rychle, protože v nich pracuje jen několik málo lidí.

„Podmínka prověrky je ze strany ministerstva obrany vždy deklarována od začátku vyjednávání o smlouvě. Samotné získání prověrky je záležitostí dané firmy a Národního bezpečnostního úřadu,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

S postupem obrany nesouhlasí i někteří právníci. Podle advokátní kanceláře NKL Legal by zajištění ochrany utajovaných informací nemělo bezdůvodně omezovat hospodářskou soutěž. „A znemožňovat tak účast jinak způsobilým dodavatelům či naopak některým dodavatelům poskytovat konkurenční výhodu,“ stojí v právním stanovisku s tím, že antimonopolní úřad by mohl označit takový postup za nepřiměřený a diskriminační.

Ani zákon armádním nákupčím nenařizuje, aby při uzavírání smluv trvali na předložení certifikátů bezpečnostního úřadu. Záleží výhradně na nich, jaký způsob ochrany citlivých dat zvolí. „Zadavatel může stanovit opatření, která jsou nezbytná k zajištění ochrany utajovaných informací,“ píše se v normě.

Vyžadování prověrek protahuje například kontrakty dohodnuté za exministra obrany Martina Stropnického (ANO) s Czechoslovak Group Jaroslava a Michala Strnadových. Kvůli tomu, že si jedna ze společností kopřivnické Tatry nyní prověrku vyřizuje, stojí zakázka na šest desítek obrněných vozidel Titus za 4,8 miliardy korun. Prověrky komplikují i dodávky běžných tatrovek.

Vzhledem k probíhajícímu řízení bezpečnostního úřadu zpochybnila Šlechtová také izraelsko-český projekt 3D radarů za 3,6 miliardy. „Pro mě to bude velký problém, pokud bude mít český subdodavatel otevřenou prověrku,“ uvedla v narážce na pardubickou Retii, která patří Strnadům. 

Podle mluvčího CSG Andreje Čírtka trvá přezkum Retie už dva roky, což holding publikoval ve své výroční zprávě za rok 2016. „Retia je držitelem platné prověrky na stupeň tajné. Otevření prověrky neboli přezkum nemá žádný vliv na její platnost, dokud v řízení nedojde k nějakému rozhodnutí,“ řekl.