Pandora Papers: Co to je offshorová společnost a k čemu slouží daňové ráje

Pandora Papers odhalily, že Andrej Babiš využil offshorové společnosti ke koupi nemovitostí ve Francii.

Pandora Papers odhalily, že Andrej Babiš využil offshorové společnosti ke koupi nemovitostí ve Francii. Zdroj: E15 koláž

Zámeček Château Bigaud premiéra Andreje Babiše (snímek Google Maps)
Andrej Babiš si podle nově zveřejněných dokumentů poslal přes své offshory skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud.
3
Fotogalerie

Andrej Babiš koupil prostřednictvím offshorové společnosti sídlící v daňových rájích několik nemovitostí na francouzské Riviéře včetně zámku Bigaud. Co to vůbec znamená? K čemu jsou offshore společnosti, proč je firmy, podnikatelé nebo politici využívají? Na to jsme se ptali expertů, kteří se problematikou zabývají.

Co to jsou offshorové společnosti? 

„Jde o firmy sídlící často v exotických destinacích, kde je možné platit méně daní, popřípadě žádné, a skrývat skutečné majitele. Rozlišují se v zásadě dva typy subjektů, a to onshore, tedy společnost, která má sídlo ve své domácí ekonomice, a offshore společnost, která sídlí v zahraničí a primárně slouží pouze jako nástroj pro daňovou optimalizaci, popřípadě vytvoření informační mlhy,“ vysvětluje analytik Transparency Internationl Milan Eibl.

Při kauze Panama Papers před čtyřmi lety bylo odhaleno, že offshorových společností využívá široká škála subjektů. Mezi odhalenými aktéry byl například Petr Kellner, fotbalista Lionel Messi nebo herec Jackie Chan. 

K čemu slouží? 

Offshore společnosti nemusejí nutně sloužit k nelegálním aktivitám, ale například pouze k účelnému zakrytí vlastníka. „Offshore firma je především nástrojem pro ekonomickou optimalizaci, umožňují lépe vytvářet fiktivní obchodní vztahy a využívat informační díry v obchodních rejstřících v těchto destinacích,“ doplňuje Eibl. 

Podívejte se na video o letošních volebních lídrech

Video placeholde
• Videohub

Co to jsou daňové ráje? 

„Daňový ráj je země, která poskytuje lidem a firmám, již v této zemi nežijí a nesídlí, služby, které jsou výhodné jak pro konkrétní daňový ráj, tak pro firmu nebo jednotlivce. Přesněji řečeno daňové ráje nabízejí vhodné podmínky pro vyhýbání se platbě daní, anonymní vlastnictví a další náležité služby, z nichž profitují. Negativně tím ale ovlivňují zbytek světa,“ vysvětlil v rozhovoru pro server investigace.cz odborník z Univerzity Karlovy Petr Jánský. 

Kdo daňové ráje využívá? 

Mluví se o nich zejména v souvislosti s odklonem nelegálních příjmů nebo vyhýbání se daňovým povinnostem. „Podnikatelé, organizovaný zločin, teroristické skupiny i politici ve střetu zájmů. Dříve daňové ráje poskytovaly i určitý punc atraktivity, nicméně v poslední době je sídlo v nich rizikový znak, a to především v souvislosti s čerpáním veřejných rozpočtů,“ říká Eibl. 

V čem je využití daňových rájů problematické? 

Nelze o každém, kdo má firmu v některém z daňových rájů, prohlásit, že tím porušuje zákony. „Pokud soukromý subjekt chce zakrýt své angažmá u nějaké společnosti, může využít prázdné schránky v daňovém ráji. Nebo podobně jako technologické giganty chce využít malé míry zdanění. Etická otázka je, zda je fér platit daně někde, kde máte pouze prázdnou schránku, ale žádnou ekonomickou aktivitu nevyvíjíte,“ popisuje odborník Transparency International. 

Funkce daňových rájů ale také může mít problematické využití. „Tyto aktivity často slouží také k praní špinavých peněz a skrývání majetku či korupčních aktivit. A tam se dostáváme na pole trestných činů,“ říká Eibl. 

Jak to vyřešit? 

Samotná problematika nemá jednoduché řešení, jde o mechanismus, do kterého je zapojeno více aktérů. „Je třeba společného globálního přístupu k této problematice, který ale naráží na skupiny, jež v dnešní době významně využívají benefity daňových rájů. Můžeme však omezit benefity těchto destinací například globálními rejstříky skutečných majitelů, popřípadě zaváděním jednotných daňových sazeb,“ uvádí analytik.

Pokusil se to někdy někdo komplexně vyřešit? 

„Existují globální organizace, které mají problematiku daňových rájů vysoko na listině priorit, nicméně komplexní řešení zůstává spíše předmětem vášnivých debat než ucelených řešení,“ říká Eibl.