Policie zasahuje ve firmě Legios, která byla spojována s podnikatelem Savovem

Legios

Legios Zdroj: profimedia.cz

Asi dvacet policistů zasahuje od rána v Lounech v areálu výrobce vagonů Heavy Machinery Services, která se dříve jmenovala Legios. Uvedl to zpravodajský server idnes.cz a Česká televize. Podle serveru razie souvisí s insolvenčním řízením firmy. Legios je v úpadku od února 2014 a věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun.

Insolvenční soudce českobudějovického krajského soudu Zdeněk Strnad, který v případu Heavy Machinery Services rozhoduje, řekl, že o zásahu policie nic neví. K události se odmítlo vyjádřit krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner na konkrétní otázku, zda kriminalisté zasahují v Lounech, uvedl, že takové záležitosti policisté nekomentují. "Probíhají plánované realizace," řekl Matzner. Dodal, že podrobnější informace uvolní příští týden.

Většina původních zaměstnanců firmy pracuje pro společnost Legios Loco, která si pronajímá část areálu lounských strojíren. Za Legios Loco stojí podle idnes.cz uprchlý podnikatel František Savov obviněný v kauze rozsáhlých daňových podvodů. Savov podle svědků, kteří vypovídali v insolvenčním řízení, ovládal dříve i samotný Legios, píše idnes.cz.

Firma Legios Loco uvedla, že s ní dnešní zásah jihočeské kriminální policie nemá souvislost. "V souvislosti s policejním zásahem v areálu společnosti Heavy Machinery Services uvádíme na pravou míru, že nemá žádnou souvislost s firmou Legios Loco, jak může být mylně interpretováno z některých mediálních zpráv. Týká se výlučně společnosti HMS, která je v insolvenčním řízení," uvedla mediální zástupkyně společnosti.

Podle informací z Obchodního rejstříku je jediným akcionářem Legios Loco kyperská společnost Kirosium Limited. Legios Loco byla do obchodního rejstříku zapsána teprve v lednu 2013. Tehdy byla jediným akcionářem společnosti londýnská společnost Legios Group, která byla také jediným akcionářem HMS (původně Legios). V dozorčí radě Legios Loco jsou rovněž lidé, kteří byli v minulosti v čele HMS.

Společnost HMS je v úpadku od února 2014. Největším věřitelem bývala slovenská Všeobecná úverová banka (VÚB), která ale svou pohledávku později postoupila švýcarské firmě Mitteleuropa Kredit & Immobilien AG. Pohledávky přihlásilo 322 věřitelů. Českobudějovický krajský soud firmě zakázal manipulovat se svým majetkem. Podle rozhodnutí soudu firma zvýhodňovala některé věřitele.

Zájem o zkrachovalou firmu loni projevila společnost Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Jaroslava Strnada.

Podnikatel František Savov je v Česku stíhán kvůli krácení daní

- Savov žije a podniká v Londýně, mimo jiné v realitách a letecké dopravě. Z Velké Británie vede spor proti Česku, které britské úřady požádalo o jeho vydání. V tuzemsku je Savov totiž stíhán v souvislosti s krácením daní a legalizací výnosu z trestné činnosti.

- Britský soud v polovině roku 2016 již podruhé rozhodl o jeho vydání do ČR, když zamítl podnikatelovo odvolání proti vydání. Spor však dosud není pravomocně ukončen. V září 2016 také český Ústavní soud odmítl stížnost Savova na postup pražských státních zastupitelství. Podle podnikatele zastupitelství poskytovala nad rámec svých pravomocí informace justičním orgánům v Británii.

- Savov podle policie spadá do případu s krycím jménem Octavian, v němž je obviněno 11 lidí z krácení daně a z praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Některé úkony trestního řízení prováděli policisté v roce 2013 v objektu, kde sídlila i část Savovova vydavatelství Mladá fronta.

- Podnikatel tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchody. Do poloviny roku 2015 byl stíhán jako uprchlý. Savov již dříve řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je ale přesvědčen, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces.

- Začátkem června 2016 protikorupční policie oznámila, že zajistila 640 milionů korun na účtu jednoho z obviněných v případu Octavian. Jméno majitele účtu neuvedla. Obviněný se podle policie snažil peníze převést do banky se sídlem mimo EU. Savovův mediální zástupce popřel, že by podnikatel měl s touto kauzou cokoliv společného.

- V tuzemsku také vzniklo podezření, že se Savovův případ někdo snaží ovlivnit. Například v prosinci 2015 byl před soudem v Českém Krumlově na tři roky podmínečně odsouzen jistý Michael Beneš za to, že se snažil podplatit soudního znalce na kybernetiku Jaroslava Kothánka, aby nedešifroval elektronická data, jež také patřila mezi důkazní materiály v kauze Savovových daňových úniků.

- V ČR je Savov známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, které svými produkty oslovuje přes pět milionů lidí. Jeho vlajkovou lodí je týdeník Euro a portál Euro.cz. Divize Online provozuje také web Finance.cz a dalších 20 specializovaných titulů. Od roku 2010 divize Medical Services nabízí servis ve zdravotnictví. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 200 nových titulů. Část titulů Mladé fronty včetně deníku E15 v roce 2016 odkoupila společnost CN Invest ze skupin ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.

- Savov si přísně střeží soukromí. I jeho majetkové poměry a podnikatelské aktivity obklopují nejasnosti. Jeho jméno nefiguruje v českém obchodním rejstříku. V listopadu 2014 řekl Českému rozhlasu, že vlastní blíže neurčený investiční fond, dále vydavatelství Mladá fronta a v minulosti vlastnil budějovický pivovar Samson. Odmítl spekulace, že skrytě řídí kampeličku Artesa a že ovládá železniční strojírny Legios (nyní Heavy Machinery Services).

- Dnešní policejní zásah ve strojírnách souvisí podle serveru idnes.cz a České televize s insolvenčním řízením firmy. Legios je v úpadku od února 2014 a věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun. Většina původních zaměstnanců firmy pracuje pro společnost Legios Loco, která si pronajímá část areálu lounských strojíren. Za Legios Loco stojí podle idnes.cz Savov. Ten podle svědků ovládal dříve i samotný Legios. Podle obchodního rejstříku je vlastníkem firmy Legios Loco kyperská společnost Kirosium Limited.

- Na jaře 2009 napsal deník Mladá fronta Dnes, že Savov byl jedním z podnikatelů, kteří stáli v pozadí neprůhledných firem, jež od Fondu dětí a mládeže skupovaly pod cenou majetek někdejšího Svazu socialistické mládeže (SSM). Savov to ale v rozhlasovém rozhovoru popřel.

- Před časem Savov figuroval jako svědek v kauze vyšetřování případu zmizelých 500 milionů z České konsolidační agentury.

- Vlastnil také kyperskou společnost Maraflex, která počátkem roku 2013 koupila dejvický Hotel Praha a plánovala místo něj postavit rezidenční byty. Následně ale Savov firmu prodal skupině PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.

- Savov se narodil 1. března 1972. V Británii podniká od roku 2008. Podle svých slov z listopadu 2014 má pouze české občanství.