Poslanci ČSSD při hlasování o nedůvěře vládě opustí sál, strana se ale nebrání novým volbám

Jan Hamáček na tiskové konferenci ČSSD (21.11.2018)

Jan Hamáček na tiskové konferenci ČSSD (21.11.2018) Zdroj: Blesk - Tonda Tran

Jan Hamáček, tisková konference ČSSD (21.11.2018)
Jan Hamáček na tiskové konferenci ČSSD (21.11.2018)
Jan Hamáček na tiskové konferenci ČSSD (21.11.2018)
4
Fotogalerie

Ani vládu Andreje Babiše (ANO) aktivně podpořit, ale ani ji sesadit. Sociální demokraté po odpoledním jednání vedení strany rozhodli, že se hlasování o nedůvěře vládě vyvolané opozicí nezúčastní. Při hlasování o koaliční vládě ANO a ČSSD s podporou komunistů odejdou ze sálu. Předseda ČSSD Jan Hamáček to odůvodnil mimo jiné tím, aby nevznikla vláda s SPD. Rozhodnutí bylo podle Hamáčka jednomyslné. Jeho strana je současně připravena dodat potřebné hlasy k rozpuštění sněmovny, pokud by opozice k tomuto kroku směřovala. Premiér Andrej Babiš nechápe, že ČSSD společný kabinet podpoří, ale vyhrožuje předčasnými volbami. 

„Celý týden se ptám předsedů opozice, jaký je plán B, když vláda padne. Nenabídla ale řešení,“ řekl šéf strany Jan Hamáček. Předsednictvo sociálních demokratů se proto podle něj jednomyslně dohodlo, že patnáct oranžových poslanců se pokusu o sesazení kabinetu nezúčastní. Při hlasování, které je jmenovité, odejdou ze sálu. „Je to kauza Andreje Babiše a hnutí ANO. My se toho nechceme účastnit a proto naši poslanci odejdou," řekl místopředseda strany Martin Netolický.

Hamáček to odůvodnil mimo jiné tím, aby nevznikl svazek ANO a SPD s podporou komunistů, o nějž formace Tomia Okamury už minulý týden projevila zájem. Demise vlády podle šéfa ČSSD není řešením. „Měli bychom tu buď ústavní krizi a chaos, nebo menšinovou vládu opřenou o SPD,“ uvedl.

ČSSD se usnesla na tom, že nejlepším řešením politické krize vyvolané údajným únosem Andreje Babiše mladšího na Krym by byla demise premiéra. Ten to však odmítá.

ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN mají dohromady 70 poslanců. Aktivní účast všech svých 22 zákonodárců při pátečním hlasování potvrdil i Okamura. Ke svržení vlády je však potřeba 101 hlasů. ANO s komunisty již kabinetu přislíbili aktivní podporu.

Úplně vyloučeno není ani rozpuštění Poslanecké sněmovny a konání předčasných voleb, k jejichž vyvolání je potřeba ústavní většina 120 hlasů. Podle Hamáčka je to jedna z variant. „Pokud strany najdou 105 hlasů, sociální demokracie je připravena dodat zbývajících patnáct hlasů pro rozpuštění sněmovny,“ řekl.

Opoziční strany mluví o zbabělosti či alibismu, podle nich se sociální demokraté de facto rozhodli Babiše podpořit. „ČSSD nezklamala, stáhla kalhoty kilometr před brodem,“ řekl pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Premiér Andrej Babiš nechápe, proč se ČSSD rozhodla odejít ze sálu a společnou vládu nepodpořit. Navíc nerozumí tomu, proč strana vyhrožuje předčasnými volbami. 

ČSSD se díky vládnímu angažmá zachránila. Byla na pokraji volitelnosti a v opozici by se ztratila úplně,“ řekl Babiš.