Prezidentská kancelář kritizuje zákon o lobbování. Odmítá zveřejňovat svoje schůzky

Hradní kancléř Vratislav Mynář (vpravo) s Martinem Nejedlým.

Hradní kancléř Vratislav Mynář (vpravo) s Martinem Nejedlým. Zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Kancléř Vratislav Mynář
Prezident Miloš Zeman
3
Fotogalerie

Hradní kancelář pod vedením Vratislava Mynáře má výhrady vůči novému zákonu o lobbování navrženému ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Z návrhu vyplývá, že lobbisté budou muset zapisovat jednotlivé schůzky nejen s ministry, poslanci nebo senátory, ale i s vedoucím Kanceláře prezidenta republiky. Kancléř však podle Mynáře neovlivňuje podobu legislativy a neměl by tak být podroben nové povinnosti.

Zákon, na který se čeká už několik let, má umožnit veřejnosti přístup k informacím o kontaktech politiků a vysokých úředníků s lobbisty. „Zákulisní a netransparentní lobbování, které bývá rovněž spojováno s korupcí v mnoha formách – úplatky, dary, informace, klientelismus, nepotismus, střet zájmů – vede k postupné erozi demokracie, právního státu, a zejména důvěry občanů v instituce a volené zástupce,“ varují navrhovatelé v důvodové zprávě. Lobbing považuje ministerstvo za standardní součást demokratické politiky, problémem je jeho transparentnost.

Návrh zákona definuje lobbování a stanovuje okruh lobbovaných, do kterého patří poslanci, senátoři, členové vlády, náměstci a vysocí úředníci, členové rad České národní banky, Českého telekomunikačního úřadu, Energetického regulačního úřadu, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, poradci prezidenta a členů vlády. Samotný prezident v seznamu nefiguruje, vedoucí jeho kanceláře však ano. Lobbisté, kteří se budou muset povinně zapsat do registru, mají konání schůzek s těmito lidmi pravidelně zveřejňovat. Jinak jim bude hrozit pokuta až sto tisíc korun. Zákon nepřipouští legální lobbing soudců, státních zástupců nebo zpravodajských služeb.

Video placeholde
7 věcí, které jste nevěděli o českých prezidentech • Videohub

Podle Mynáře, který poslal k návrhu připomínku, je však zařazení vedoucího hradní kanceláře mezi lobbované účelové. Ministerstvo argumentuje tím, že kancléř připravuje podklady pro rozhodnutí prezidenta v oblasti legislativy včetně prezidentského veta, a proto by měl být veřejností kontrolován.

„Tento argument považuje Kancelář prezidenta republiky za účelový, neodpovídající skutečnosti,“ napsal Mynář v připomínce. „Prezident republiky průběh projednávání vybraných návrhů zákonů v parlamentu sleduje, a pokud je vypracováno jeho veto k zákonu, není to z podnětu vedoucího Kanceláře prezidenta republiky či jeho zástupce, ale z podnětu prezidenta republiky,“ dodal Mynář, který dále zpochybnil funkčnost zákona v praxi. Předloha se podle něj věnuje jen soustavnému lobbingu, a ne jednorázovému, který se děje kolem určitých zákonů.

Mynář je po celou dobu prezidentování Miloše Zemana kritizován za neprůhledné zákulisní schůzky. Na Hrad za ním a za prezidentovým poradcem Martinem Nejedlým podle médií docházejí politici, šéfové úřadů, podnikatelé, lobbisté, advokáti, jak naposledy letos doložil fotografiemi například Deník N.

Mynář po nátlaku přiznal před časem i schůzky se soudci. „Při výkonu své funkce mluvím se soudci, politiky, ministry, řediteli státních i privátních firem a institucí. S vědomím prezidenta republiky seznamuji dotyčného se stanovisky hlavy státu,“ uvedl na stránkách Hradu.

Návrh je nyní v připomínkovém řízení, poté jej projednají vláda a zákonodárci. „Regulace lobbingu bude vyžadovat množství politických diskuzí a kompromisů. Věřím ale, že se nám podaří dosáhnout rozumné podoby návrhu zákona, který poslouží veřejnosti a zároveň nezahltí politiky a lobbisty nadbytečnou byrokracií,“ řekl Blažek. Navrhovaný zákon má platit od ledna 2025, tedy dávno po skončení mandátu současného prezidenta.