ANKETA: Podle čeho byste udělovali milosti a co plošná amnestie? Ptáme se prezidentských kandidátů

Anketa prezidentských kandidátů

Anketa prezidentských kandidátů Zdroj: E15 / grafika

Kandidáti na prezidenta se představují. Jaké zastávají hodnoty? Jaké jsou jejich ekonomické postoje? Podporují Ukrajinu? A co si myslí o odcházejícím prezidentovi Miloši Zemanovi? Každý všední den vydáváme odpovědi prezidentských kandidátů na jednu anketní otázku. Andrej Babiš na dotazy deníku E15 neodpověděl.

Dnešní otázka: Podle jakých kritérií byste uděloval/a milosti? Zvážil/a byste plošnou amnestii?

Petr Pavel

Milosti bych uděloval pouze v individuálních případech, například z humanitárních důvodů či kdyby došlo k justičnímu omylu. Rozhodně to ale nevidím jako nástroj, který staví prezidenta nad soudy. V plošné amnestii smysl nevidím.

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub

Danuše Nerudová

Milost, případně abolici, vnímám jako pojistku proti systémovému selhání nebo zmírnění postihu ve zcela výjimečných případech těžko předvídatelných zákonem. Vždy bych milost řádně odůvodnila a představila veřejnosti a nikdy bych ji nezneužila pro své známé. To je facka spravedlnosti a všem slušným lidem. Plošnou amnestii bych nevyhlásila. Nevidím pro ni žádný důvod.

Pavel Fischer

Každá milost vyžaduje od hlavy státu exkluzivní pozornost, jinak milost nelze odpovědně udělit. A u plošné amnestie nic neplánuji, to by nebylo odpovědné. Vyžadovalo by to těsnou koordinaci s vládou a projednat vše s ministrem spravedlnosti a s vládou, což udělám až po zvolení.

Marek Hilšer

Nejsem příznivcem amnestií a nevidím k amnestii aktuálně žádný důvod. Plošnou amnestii bych tedy neudělil.

V této souvislosti bych rád zmínil garanci beztrestnosti formou abolice, kterou udělil prezident s kontrasignací premiéra dobrovolníkům, kteří se rozhodli přihlásit ke službě v ukrajinské armádě po ruské agresi. To bylo správné rozhodnutí.

Milosti jsou institutem trestního práva, o kterém samostatně rozhoduje prezident republiky. Ministerstvo spravedlnosti žádosti o milosti postupuje hlavě státu při splnění podmínek, že žadatel trpí závažnou chorobou nebo nevyléčitelnou chorobou bezprostředně ohrožující život. Tento způsob udělování milostí považuji za správný. Kromě zdravotních důvodů považuji za relevantní také důvody humanitární.

Josef Středula

Milost je výjimečný nástroj, který je zároveň pojistkou. Klíčové pro její udělení by měly být humanitární důvody, například pokud je někdo v situaci, že už dlouho žít nebude. V takovém případě může být lépe, pokud by mohl dožít mezi blízkými, a ne ve vězeňském zařízení. V každém případě by při udělení milosti měla být velmi těsná spolupráce s ministrem spravedlnosti a premiérem. Pro vyhlášení plošné amnestie v současné době nevidím důvod.

Tomáš Zima

Milost je zcela výjimečná pravomoc prezidenta. Rozhodující kritéria jsou zdravotní, sociální či čistě lidská. O plošné amnestii neuvažuji.

Jaroslav Bašta

Bohužel vím, co je být ve vězení. Ale o plošné amnestii bych ani neuvažoval. Na druhou stranu se domnívám, že je namístě po důsledném zvážení všech okolností – například u nemocných, starých lidí, u neúmyslných trestných činů a podobně milost udělit. Apeloval bych ale nejvíc na změnu trestního řádu, anebo na větší využívání alternativních trestů například za neúmyslné trestné činy, činy z nedbalosti atd. Mám za to, že chybující člověk, ač soudně trestaný, nemusí jen tak sedět v cele s tím, že o něj stát komplexně za peníze daňových poplatníků pečuje… ať pracuje!

Karel Diviš

Jen naprosto ve výjimečných individuálních případech. Plošné amnestie neplánuji.

Prezidentští kandidáti odpovídají:

  1. V čem byste navázali na předchozí hlavy státu?
  2. Jaký má být postup vlády, aby se snížila inflace? 
  3. Jaký vztah by mělo Česko udržovat s Ruskem a Čínou?
  4. Koho byste jmenovali do Ústavního soudu? 
  5. Řeší vláda energetickou krizi dostatečně?
  6. Je česká společnost polarizovaná?
  7. Má česká podpora Ukrajiny svůj limit?
  8. Koho byste nominovali do bankovní rady ČNB?
  9. Měla by Česká republika přijmout euro?
  10. Měly by se zvyšovat daně?
  11. Vetovali byste státní rozpočet?
  12. Jak by mělo Česko přistoupit k prosazení Green Dealu?
  13. Do jaké země byste vyrazili s podnikateli?
  14. Jmenovali byste trestně stíhaného člověka premiérem?
  15. Jmenovali byste šéfa BIS Michala Koudelku generálem?
  16. Je třeba v Ústavě rozšířit pravomoci prezidenta?
  17. Jmenovali byste za všech okolností navržené ministry?
  18. Kdo bude váš kancléř a tiskový mluvčí?
  19. Jak lépe využít pozici první dámy nebo muže? 

Prezidentské volby 2023:

Kandidáti na prezidenta | Volební průzkumy | Kurzy kandidátů a sázky na prezidenta | Podpisy pro kandidaturu | Termín voleb a volební systém | Voličský průkaz | Jak volit | Volební komise | Volební místnosti | Volební kalkulačka

Kandidáti na prezidenta 2023 – profily na E15.cz:

Petr Pavel | Danuše Nerudová | Andrej Babiš | Josef Středula | Pavel Fischer | Marek Hilšer | Jaroslav Bašta | Karel Diviš | Tomáš Zima