Proti raketám nemá Česko účinnou obranu. Ruský systém z výzbroje ČSFR si odvezli Slováci

Nevybuchlá raketa v silnici v regionu Broďanka na Ukrajině.

Nevybuchlá raketa v silnici v regionu Broďanka na Ukrajině. Zdroj: Profimedia

Zásah polského pohraničí raketou zřejmě ruské výroby, při němž zahynuli dva lidé, nebyl podle všeho namířený proti Polsku. Přesto ukázal reálnou hrozbu těchto zbraní překonávajících za extrémně krátkou dobu stovky i tisíce kilometrů. Ochranou před nimi jsou systémy protivzdušné obrany, jako je například americký mobilní komplet Patriot se střelami dlouhého doletu země-vzduch. Česko však žádný podobně účinný systém především proti balistickým raketám nemá, a to už od devadesátých let minulého století.

Řešením by mohly být izraelské systémy Barak nebo Davidův prak a také společná iniciativa evropských členů NATO, k níž se Česko nedávno připojilo. Jde však o nákladné a zdlouhavé projekty.

Česko improvizuje. Systém KUB má chránit tanky, nikoliv stát

Armáda je aktuálně vyzbrojena protiletadlovými raketovými systémy 2K12 KUB přezdívanými „Tři prsty smrti“. Byly zastaralé už v osmdesátých letech a předpokládalo se, že je nahradí novější 9K37 BUK. Až dodneška však KUB mnohdy improvizovaně udržují vojenští technici v provozu.

Navíc KUB s dosahem do výšky deset kilometrů není konstruován pro protivzdušnou obranu státu (PVOS) chránící velká města nebo jaderné elektrárny. Původně měly sloužit jako podpora postupujících mechanizovaných jednotek s tanky a bojovými vozidly pěchoty a odrážet vzdušné údery protivníka.

„KUB je systém protivzdušné obrany vojsk, tedy PVO, ale my ho používáme i pro obranu státu. K tomu určen není. Efektivní protivzdušnou obranu státu v podstatě nemáme,“ řekl vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Vojenská technika na Dnech NATO:

Video placeholde
• Videohub

Ministerstvo si objednalo izraelské spydery, dorazí za několik let

Za minulé vlády objednalo ministerstvo obrany čtyři baterie moderních raketových kompletů Spyder z Izraele. Ty mají v polovině dekády společně s 3D radary z konceptu Iron Dome pokrýt krátké a střední vzdálenosti s účinností do výšky 25 kilometrů. Na dlouhý dosah pak přicházejí v úvahu izraelské systémy Barak nebo Davidův prak. O jejich nákupu se však zatím vedou diskuze.

„Když to půjde dobře, smlouva na nákup systémů dlouhého dosahu by se mohla podepsat ještě v této dekádě. Nejrychlejším řešením by byly americké patrioty, ale není jich po světě tolik, aby byly v blízké době nějaké ze stávajících volné,“ dodal Visingr.

Obávaný systém S-300 získalo po rozpadu federace Slovensko

Naposledy měla účinnou protivzdušnou obranu státu bývalá ČSSR a po listopadu 1989 ČSFR. Zajišťoval ji obávaný ruský systém S-300, který po rozdělení federace získalo Slovensko. Na jaře ho poslalo na pomoc Ukrajině. Nyní slovenské území chrání Spojené státy, které poblíž slovensko-ukrajinské hranice umístily střely Patriot. Má je i Polsko a Rumunsko.

Především na patrioty by se musela Česká republika spolehnout v případě, že by jí hrozil útok mimo jiné raketami Iskander. Ty Rusko umístilo v Kaliningradské oblasti a slíbilo je dodat Bělorusku. Mohou zasáhnout území celé ČR, protože budou mít podle odborníků delší dolet než Moskvou avizovaných 500 kilometrů.

Česko spoléhá na gripeny, KUB i na švédské ruční střely

Spolu s taktickým letectvem vyzbrojeným stíhačkami JAS-39 Gripen se střelami AMRAAM a bitevníky L-159 dislokovanými na vojenské základně v Čáslavi zajišťuje obranu vzdušného prostoru 25. protiletadlový raketový pluk ve Strakonicích. Kromě systémů KUB má švédské ruční protiletadlové střely RBS-70 s dosahem osm kilometrů.

„RBS-70 jsou určené proti vrtulníkům a letadlům, která se pohybují nízko a nepříliš rychle. Ani izraelský raketový komplet Spyder není proti balistickým raketám řešením. Je to systém proti letadlům a střelám s plochou dráhou letu,“ uvedl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Podle něj je chyba, že se Česko nezapojilo do protiraketové obrany, jakou dokončuje Polsko a Rumunsko.

Největší nebezpečí představují mezikontinentální rakety. Obranou proti nim se zabývá společná iniciativa evropských členům NATO, k níž za Česko nedávno připojila podpis ministryně obrany Jana Černochová (ODS).