Revoluce ve financování zdravotnictví. Válek navrhl valorizaci plateb za státní pojištěnce

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) navrhuje valorizaci plateb za státní pojištěnce, povede to podle něj k lepšímu plánování péče.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) navrhuje valorizaci plateb za státní pojištěnce, povede to podle něj k lepšímu plánování péče. Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhl navázat valorizaci na inflaci a reálnou mzdu.
2
Fotogalerie

Nový automatický mechanismus úhrad za státní pojištěnce, tedy za děti, seniory, nezaměstnané nebo třeba vězně, pomůže pojišťovnám i zdravotníkům lépe plánovat péči, je přesvědčen ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Valorizace má být odvozena od inflace a poloviny růstu reálné mzdy, tedy podobně jako důchody. Česká lékařská komora i sněmovní opozice kritizují vládu, že budou platby v příštích letech příliš nízké.

„Aby mohly zdravotní pojišťovny plánovat úhrady péče, musejí vědět, jak se bude vyvíjet platba za státní pojištěnce,“ řekl ministr Válek s tím, že to bude důležité i pro nemocnice a další poskytovatele zdravotní péče. Stát platí pojistné zhruba za 5,9 milionu lidí, letos by se mělo jednat celkem o 129 miliard korun.

Předchozí pokusy ztroskotaly

Pracující obyvatelé do systému přispějí dalších zhruba 300 miliard korun. „Valorizaci navrhovaly opakovaně předchozí vlády a moji předchůdci, a opakovaně to na něčem ztroskotalo. Teď by se mohl vyřešit dluh, který má stát vůči českému zdravotnictví,“ dodal Válek. Dosud o zvyšování plateb musela vždy rozhodnout vláda.

„Posuzovali jsme několik modelů, od navázání na průměrnou mzdu, medián, kombinaci parametrů. Nakonec jsme došli k názoru, že nejbezpečnější je valorizační schéma, které je vyzkoušené a používá se dlouhodobě u penzí,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Platby se budou zvyšovat podle růstu inflace a padesáti procent růstu reálné mzdy.

„Pokud by reálná mzda klesala, tak to nepůjde do minusu, ale bude se počítat nula. Nemůže se tedy stát, že by se platba za státní pojištěnce nenavyšovala,“ dodal Stanjura. Šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek iniciativu vlády vítá. „Velmi důležitým aspektem je to, že budeme schopni plánovat,“ uvedl.

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub

Vláda chce vložit valorizační mechanismus jako pozměňovací návrh k zákonu o pojistném, který je již ve sněmovně a který má zmrazit letošní platby za státní pojištěnce na loňské úrovni. Minulá vláda Andreje Babiše (ANO) rozhodla o zvýšení měsíční platby na pojištěnce na 1979 korun v tomto roce, nový kabinet Petra Fialy to chce zvrátit a ponechat platbu na loňských 1797 korunách. Pokud bude schválena valorizace tak, jak chtějí Stanjura s Válkem, pak by v příštím roce činila úhrada 1878 korun.

Schillerová se zastává pojišťoven

Česká lékařská komora kritizuje fakt, že podle navrhované valorizace se platby za státní pojištěnce dostanou ke dvěma tisícům korun až kolem roku 2025. „Valorizační mechanismus je navíc nastavený tak, že se podíl platby státu na celkových příjmech systému veřejného zdravotního pojištění bude snižovat a úměrně tomu se budou prohlubovat ekonomické problémy našeho zdravotnictví,“ uvedl prezident komory Milan Kubek.

Zástupcům bývalé vlády se nelíbí zmrazení letošních plateb. „V první řadě nerozumím tomu, že vláda Petra Fialy v této situaci chce vzít pojišťovnám 14 miliard korun. Je to naprosto nezodpovědný krok, který může být pro řadu pojišťoven fatální,“ kritizuje šéfka opozičního hnutí ANO Alena Schillerová.

„Jen za rok 2021 byly zdravotní pojišťovny v deficitu téměř 15 miliard korun. Teď ty covidové náklady sice nejsou takové, ale zase přišly stovky tisíc uprchlíků, o které se samozřejmě musíme postarat,“ řekla exministryně financí.

Stanjura je přesvědčen, že uprchlíci příliš zdravotnický systém nezatíží, už kvůli věkové skladbě příchozích. Zhruba padesát tisíc z nich navíc pracuje a sami si platí zdravotní pojištění. „Uprchlická krize má vliv na státní rozpočet, ale nemá vliv na platby za státní pojištěnce. Jestli půjde o půl miliardy, miliardu, pak to v rozpočtu přes čtyři sta miliard korun nebude mít vliv na rozsah a kvalitu péče,“ řekl Stanjura na středečním zdravotnickém výboru. Péče o průměrného pojištěnce stojí asi 43 tisíc korun za rok. U lidí ve věku 65 až 70 let jsou roční náklady proti průměru trojnásobné, u osmdesátníků pětinásobné. Dražší péče je přirozeně také u malých dětí.