Rezervační portály: Restrikce přes Velikonoce připraví hoteliéry o desítky milionů korun

České hotely přijdou o letošních Velikonocích o desítky milionů korun kvůli vládním protiepidemickým opatřením.

České hotely přijdou o letošních Velikonocích o desítky milionů korun kvůli vládním protiepidemickým opatřením. Zdroj: One Room Hotel

Protiepidemická opatření přes Velikonoce připraví hoteliéry podle největších tuzemských rezervačních portálů Hotel.cz a Spa.cz o desítky milionů korun. Ještě na začátku roku byli lidé optimističtí a pobyty na velikonoční víkend si zamlouvali. Zájem o dovolenou přes Velikonoce výrazně rostl od ustanovení Velkého pátku státním svátkem, poprvé ho takto Češi oslavili v roce 2016.

Přestože se Česká republika od podzimu potýká s druhou vlnou pandemie koronaviru, lidé ještě na začátku letošního roku věřili v uvolnění opatření a vytvářeli podle manažera portálu Hotel.cz Milana Petra několik rezervací denně na velikonoční pobyty. „Postupně se nám tak nastřádaly i na tento rok velikonoční rezervace za více než devět milionů korun, které budou hoteliérům bohužel chybět,“ uvedl.

Dovolené na Velikonoce si lidé podle manažera portálu Spa.cz Richarda Šipoše běžně zamlouvají od podzimu předchozího roku. Loni tak na Spa.cz a Hotel.cz vytvořili rezervace za zhruba 30 milionů korun, které nakonec kvůli první vlně koronaviru propadly. Oba portály za rok 2019 zaznamenaly rezervace na prodloužený velikonoční víkend v objemu přibližně 53 milionů korun.

„Zájem o velikonoční dovolenou rostl od zavedení volného pátku meziročně o více než 40 procent, jen z rezervací ze Spa.cz tak přijdou lázeňské a wellness hotely odhadem o 75 milionů korun,“ řekl dále Šipoš.

Petr doplnil, že nejoblíbenějšími lokalitami pro velikonoční dovolenou jsou dlouhodobě Krkonoše, Středohoří nebo Máchův kraj. Z lázeňských oblastí lidé o svátcích jara nejčastěji volí Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Luhačovice.

Ubytovací provozy mohou momentálně poskytovat služby jen hostům cestujícím za služebním účelem nebo k lékaři. Kvůli druhé vlně pandemie koronaviru musely být pro rekreační pobyty uzavřené od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince dosud. Lázeňská zařízení mohou poskytovat rehabilitační a lázeňskou péči, které jsou alespoň částečně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo pro provozovatele ubytovacích zařízení i lázní programy podpory. V první výzvě programu COVID ubytování vyplatilo ubytovacím provozům dotace za jarní nucené uzavření, které trvalo 72 dní, zhruba 2,4 miliardy korun. Momentálně mohou hromadná ubytovací zařízení žádat o podporu za uzavření kvůli druhé vlně pandemie, jsou pro ně připraveny 3,3 miliardy korun.

Lázeňským provozům má pomoci program COVID lázně, kdy stát poskytuje 4000 korun na pobyt v tuzemských lázních alespoň na šest nocí a minimálně s pěti procedurami. Vláda na program vyčlenila miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250 tisíc poukazů. Podle informací na portálu Kudyznudy.cz jich bylo v polovině února využito asi 58 tisíc, lidem jsou k dispozici od 1. července loňského roku.