S vydáním Ondráčka poslanci váhají. Horáček se podle nich měl kvůli pomluvě obrátit na civilní soud

Zdeněk Ondráček (KSČM)

Zdeněk Ondráček (KSČM) Zdroj: Profimedia.cz

Zdeněk Ondráček (KSČM)
Zdeněk Ondráček (KSČM)
Zdeněk Ondráček
Sjezd KSČM v Nymburku: Zdeněk Ondráček (21.4.2018)
5
Fotogalerie

Vyhovět policejní žádosti o vydání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání za údajnou pomluvu neúspěšného uchazeče o Hrad Michala Horáčka zatím nechce žádná strana. Podle většiny politiků měl Horáček podat na Ondráčka občanskoprávní žalobu.

Šéfa koaličních poslanců ČSSD Jana Chvojku jako právníka mrzí, že to neudělal. „Daná věc patří před civilní soud. O případném vydání či nevydání pana Ondráčka se budeme radit na poslaneckém klubu,“ uvedl.

Podobný názor má člen sněmovního mandátového a imunitního výboru Stanislav Berkovec za vládní ANO nebo jeho kolega a předseda opozičních Starostů Petr Gazdík. „Musíme posoudit konkrétní žádost policie. Jestli došlo k překročení hranice indemnity, tedy imunity pro projev, tak budu pro vydání,“ řekl Gazdík.

Jasno nemají ani lidovci. „Žádost si pečlivě prostuduji. Pokud se jedná o skutky, na které se dle ústavy imunita nevztahuje, nevidím jediný důvod, proč doporučovat sněmovně její uplatnění, což platí i naopak,“ míní Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle lídra SPD Tomia Okamury se musí klub hnutí nejprve seznámit s tím, o čem se Horáček s Ondráčkem hádají. „Počkáme na jednání mandátového a imunitního výboru, abychom se dozvěděli podrobnosti, a poté uděláme závěr,“ sdělil Okamura.

Veřejný spor mezi oběma aktéry se rozhořel na jaře, když KSČM prosadila bývalého příslušníka pohotovostního pluku Ondráčka, který v roce 1989 zasahoval proti demonstrantům, do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Horáček se proti tomu postavil. Pravicoví politici a tisíce lidí na náměstích proti Ondráčkovi protestovali a poslanec poté odstoupil.

Už v prosinci Ondráček označil Horáčka za „bývalého veksláka a spolupracovníka Státní bezpečnosti s krycím jménem Sázkař“. Horáček na svém webu zveřejnil spis, který na něj StB vedla, spolu s negativním lustračním osvědčením. „Panu Ondráčkovi musí být z těchto materiálů známo, že jsem nebyl členem KSČ, nebyl jsem politicky aktivní a spolupráci s StB jsem odmítl,“ uvedl tehdy.

„Kartáček na zuby mám připravený, mohou si pro mě přijít. Počkám si, co mi vyšetřováním dokážou a pak, až to bude veřejné, to rozjedu,“ napsal včera na sociálních sítích Ondráček.

Mandátovýa imunitní výbor se kvůli žádosti policie poprvé sejde 5. září, konečné slovo bude mít dolní komora parlamentu.

Přehled poslanců, které sněmovna vydala

Současná sněmovna (od 2017) vydala 2 poslance:

Poslanci na jaře 2018 vydali Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v kauze údajného dotačního podvodu na stavbu areálu Čapí hnízdo. Oba poslance již dříve vydala minulá sněmovna. Babiš se od té doby stal premiérem a je stále stíhán. Faltýnkovi státní zástupce stíhání zrušil.

Sněmovna naopak odmítla vydat bývalého primátora a poslance Bohuslava Svobodu (ODS) pro stíhání v kauze Opencard a Pavla Růžičku (ANO) za nevýhodný prodej obecního domu. Nyní budou poslanci řešit vydání Zdeňka Ondráčka.

Sněmovna z let 2013-2017 vydala 8 poslanců:

Poslanci v minulém období vydali mimo jiné Andreje Babiše (ANO), Jaroslava Faltýnka (ANO) i Bohuslava Svobodu (ODS). Vydali také Štěpána Stupčuka (ČSSD) a Alenu Nohavovou (KSČM) kvůli dopravním nehodám a Bronislava Schwarze (ANO) pro podezření ze zneužití pravomoci. Sněmovna také vydala Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM) v případu machinací s dotacemi z ROP Severozápad.

Sněmovna z let 2010-2013 vydala 6 poslanců:

Sněmovna vydala Víta Bártu a Jaroslava Škárku (oba VV) kvůli podezření z uplácení a Otto Chaloupku (VV) za korupci. Poslanci také potvrdili trestní stíhání Davida Ratha (tehdy ČSSD) za úplatek, Vlasty Parkanové (TOP 09) za podezřelý nákup letadel a Romana Pekárka (tehdy za ODS) za korupci.